1

С ъпругът на съдия Галина Златева бе заклан в 1 часа след полунощ пред нонстоп магазин в района на общинския пазар в Нова Загора. Нападателят е жител на ромската махала в града, известен като Дюран. Седмица по-рано касапинът е нападнал с нож друго момче, но е бил пуснат, без да му се повдигат обвинения, съобщи за „Телеграф“ бащата на пострадалия Живко Желязков. 

„Със сина ми се случи на 21 октомври сутринта пред една баничарница. Нападна го, докато синът му си купуваше закуска. След това го подгони и го намушка 2-3 пъти и му открадна телефона“, разказа Желязков. 

Протест 

Бащата разкри още, че по-късно телефонът е бил намерен в жилището на нападателя в ромската махала на Нова Загора. Въпреки това от полицията след 24 часа арест са го освободили. „Било лека телесна повреда. Никой не намери за нужно да разпита сина ми. Полицията просто пусна извършителя - обясни Желязков. - Ако тогава го бяха задържали, сега нямаше да се случи това със съпруга на съдийката - категоричен е той. - Не знам дали е луд, беше на пробация“, допълни потърпевшият и съобщи, че жителите на Нова Загора излизат на протест пред полицията. 

Напрежението на протеста ескалира. Жителите опитаха да нахлуят вътре в сградата на полицейското управление, замеряха и с яйца. Те настояват за сигурност в населеното място, по думите им такава липсва. И още - протестиращите поискаха оставката на шефа на полицията. 

Забележка 

Второто нападение, което е над съпруга на съдия Златева, е станало в 1 часа след полунощ, докато той заедно с нея и дъщеря им се прибирали от заведение, където празнували Димитровден, научи „Телеграф“. Дюран вдигал шум, мъжът му направил забележка, двамата се спречкали и тогава нароченият за луд извадил нож и го намушкал зверски в корема. Пронизаният издъхнал за секунди. Жертвата е на 52 години, нападателят е по-млад, потвърдиха за „Телеграф“ от Окръжната прокуратура в Сливен. Нападателят е задържан, изяснява се поводът за кавгата между двамата мъже, уточниха още от държавното обвинение. От прокуратурата нямат информация дали мъжът е психичноболен. Задържаният ще бъде освидетелстван, но няма данни към момента да се води на отчет в специализирано медицинско заведение или да е лекуван. 

*Автор: Йоана Кирчева