0

С ръбските медии "сензационно съобщават", че в Западните покрайнини днес е арестуван 61-годишният Любен Григоров, който е "шпионирал в полза на България".

В разпространеното до всички медии кратко съобщение на прокуратурата от град Враня се казва, че "срещу лицето е повдигнато обвинение за съмнения в извършване на шпионска дейност". Според прокуратурата Л.Г. е предавал на членове на организация от България военни тайни, които могат да доведат до вредни последствия за сигурността, отбраната и военните интереси на Сърбия".

Григоров е арестуван специални полицейски части в своята къща, след като тя е обискирана, след продължително следене от страна на спецслужбите на страната и прокуратурата във Враня. Компютърът му е конфискуван. Задържаният е предаден на следствените органи за разпит.

Рано тази сутрин в Босилеград бяха изпратени много полицейски сили с цялото си въоръжение и демонстративно патрулираха из центъра на града. Задържаният е пенсионер, офицер от резерва от бившата югославска армия и никога не е бил активен политически. Работил е в общинския културен център. Занимавал се е с търговия и е имал малък магазин.

По случая са работили Агенцията за сигурност и информация (БИА) и Военното контраразузнаване (ВБА).

Сръбските медии коментират, че "активностите на българските служби са се засилили опасно преди изборите" в Сърбия. Обвиненията са, че Григоров е давал информация за кадровите промени в сръбската армията, числеността на военните части, какво оръжие използва армията и за обстановката в Източна Сърбия, предаде БГНЕС.