0

К редитори погнаха крадеца на статуята Аполон Медикус заради непогасени дългове година след като излежал присъдата си за посегателството над творбата на Георги Чапкънов.

Статуята изчезна от Централна баня в центъра на София в края на 2018 г. Десетина дни по-късно обаче разследващите я намериха и заловиха крадеца - 38-годишния тогава Александър Иванов. Скитникът от Петлешково свил бронзовата статуя с цел да я продаде.

Присъда

Оказа се, че още в края на октомври 2019 г. крадецът е сключил споразумение с прокуратурата, признавайки вината си и всички факти по делото. От Софийския районен съд съобщиха пред „Телеграф“, че мъжът е отнесъл 1 година и 6 месеца затвор при първоначален общ режим. Присъдени му били и разноските по делото в размер на 636 лева. Решението е окончателно и влязло в сила веднага. Освен тази Александър има зад гърба си още 5-6 присъди, предимно за кражби. Няколко месеца след като се видял на свобода през пролетта на миналата година Иванов закъсал за пари и теглил кредит. Спрял обаче да го погасява и сега Александър отново е клиент на Темида, тъй като кредиторът го погнал заради 77 лева. Делото обаче е пратено по компетентност във Враца.

Щета

По време на разследването за кражбата на Аполон вещи лица направили оценка на статуята на Чапа. Тя била оценена на 25 000 лева. Произведението на изкуството бе намерено дни след посегателството. Статуята била старателно увита в найлон и парцали и скрита в двор на няколко пресечки от банята. Униформените стигнаха до злосторника по записи от камери в района.