0

Д вама пловдивски полицаи се озоваха в ареста заради участие във въоръжена организирана престъпна група за заплахи и рекет.

От Окръжната прокуратура съобщиха, че задържаните са общо четирима. Според данните, те са извършвали изнудвания в страната и чужбина, съобщи Марица.

Ръководителят на групата се оказа 49- годишния Въльо. Той е с повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда, извършени в периода от  септември до ноември миналата година на територията на Пловдив и Димитровград. Очаква го затвор от 5 до 15 години, глоба и конфискация на една втора от имуществото.

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на  МВР-Пловдив, са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда.

Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група, който също е униформен, са повдигнати обвинения само за изнудвания.

По делото е установено, че арестуваните изнудвали двама граждани, от които посредством сила и заплаха са отнели обща сума от 35 000 лева.  

Те са принудили и фен на "Ботев" да си мълчи по въпросите за футболната политика на клуба.

По случая, след извършване на необходимите действия,  предстои да бъдат повдигнати и нови обвинения, свързани с незаконно притежаване на боеприпаси и неоторизирано боравене с полицейски знаци.   

Четиримата са задържани за срок до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура, като по преценка на наблюдаващия прокурор утре ще бъдат внесени искания за вземането на най-тежката мярка "задържане под стража" спрямо тях. 

Въльо бе зрелищно арестуван в Браниполе. Той бил проснат на капака на кола пред кметството на селото. След това е извършен обиск на квартирата му там.

Един от другите задържани е полицаят Галин, служител на Първо РУ, посочиха негови съседи. В неговия дом също е извършен обиск.

Вторият арестуван униформен е Мартин от Трето РУ.