0

Т рима началници от СДВР, 1-во и 5-о РПУ ще бъдат уволнени заради чадър над Георги Семерджиев, разбра „Телеграф“ от свои източници. Бившият футболист е обвинен за жестоката катастрофа с две жертви на столичния бул. „Черни връх“ в началото на юли. В автомобила му бяха открити синя лампа и стоппалка, а самият виновник избяга от местопроизшествието с помощта на полицайката Симона Радева. Последва мащабна вътрешна проверка в МВР, от която лъснаха 40 служители, които са опъвали чадър над Семерджиев. 

Глоби

Вчера служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че по отношение на служителите на ръководни длъжности ще бъдат образувани незабавни дисциплинарни производства. По думите му началниците „са позволили Семерджиев да бъде административно наказан, при положение че има достатъчно данни за извършено престъпление от него, тоест материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата“, обясни служебният министър. „Вместо това някой е наложил административно наказание, очевидно с цел да бъде спестена наказателната отговорност“, допълни той. Според служебния министър имало служители и на „средно и изпълнителско ниво“. „Вероятно има хора, които са скрити от фокуса на внимание, които са стояли зад тези приблизително 40 служители“, каза той. 

Помощница

Скандалната Радева ще бъде уволнена. „Полицай е трудно да се каже за човек, който е извършил такива деяния“, каза Демерджиев по неин адрес. „Има данни Радева да е имала контакти и комуникации и преди произшествието в продължение на дълъг период от време“, каза още Демерджиев. Проверката в МВР обхванала период от около 2014 г. насам и според служебния министър давността за някои от служителите вече е изтекла. Въпреки това той ги подкани те сами да подадат оставки. 

Борят жертвите на пътя с нощни проверки 

Денонощни проверки на водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари, ще извършват компетентните органи. Това са част от спешните мерки за намаляване на пътнотранспортния травматизъм в България, които бяха приети вчера на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Предвиждат се и засилени проверки в пунктовете за периодични технически прегледи, съвместно от Икономическа полиция, ИААА и НАП. Допълнително пътните полицаи ще завишат контрола за поставяне на предпазни колани.