0

Р ъководителят на един от водещите френски университети заяви, че се оттегля от поста си, след като му е било наредено да се яви пред съда по дело за домашно насилие, предаде АФП.

Матиас Вишера, директор на престижното училище Sciences-Po в Париж, стана обект на гневни протести от страна на студенти, които поискаха оставката му, след като той и партньорката му Аниса Бонефон бяха задържани за кратко през декември, обвинявайки другия в домашно насилие.

"Бях информиран, че на мен и бившата ми партньорка е наредено да бъдем изправени пред наказателен съд", заяви Вишера. Оставката му е с цел да "предпази" училището от евентуални последици от делото, каза той.

Вишера вече се оттегли временно през януари, след като започна предварително разследване и ученици блокираха училището в знак на протест срещу "безнаказаността" на хора, които според тях извършват "сексуално и сексистко насилие". Той настоя, че никога не е извършвал актове на домашно насилие, но призна, че "доверието може да е било накърнено".

Sciences-Po е изключително влиятелен крайъгълен камък на френското елитно образование. В списъка на възпитаниците му фигурират водещи политици, включително президентът Еманюел Макрон и няколко бивши френски и чуждестранни лидери, както и водещи имена в областта на литературата, медиите, културата и модата.

Репутацията му вече беше накърнена, когато предшественикът на Вишера Фредерик Мион беше обвинен в прикриване на обвинения в кръвосмешение срещу звездния политолог Оливие Дюамел, който беше ръководител на фондация Sciences Po, която има стратегически надзор над университета.

След като Мион подаде оставка, Вишера пое поста, заявявайки, че борбата срещу сексуалното насилие е "абсолютен приоритет".