0

П едофил, който бил осъден на 350 години затвор за отвличане и малтретиране на 5-годишната дъщеря на приятеля си, може скоро да бъде освободен, въпреки че семейството на жертвата моли да бъде държан зад решетките.

Смяташе се, че Чарлз Уилям Микс ще умре зад решетките за отвличането на дъщерята на своя съквартирант и контрабандирането ѝ през щатските граници в Юта през 2003 г., съобщи KABC.

„Той се сприятели с баща ѝ, спечели доверието на всички, отглеждаше я и след това открадна дете от собствения ѝ дом“, каза сестрата на жертвата, Клайра Стансбъри, която била само на 9, когато по-малката ѝ сестра била отвлечена.

Сега престъпникът обаче може да види бял свят, благодарение на прогресивната програма за условно освобождаване на възрастни хора в Калифорния, която защитава възрастните затворници, дори тези, отговорни за такива гнусни престъпления

Въпреки че Микс е бил на 49 години, когато е извършил жестокото деяние, сега вече е на 69, което го поставя в графата на подходящи за програмата, която помага на затворници на възраст над 50 години, които са излежали 20 години, да бъдат изслушани за условно освобождаване.

Жертвата, която сега е на 27 години, все още е твърде травматизирана, за да говори за преживяното. Новината за евентуалното предсрочно освобождаване на нападателя е нова болка за нея и семейството ѝ, каза сестра ѝ.

Семейството на жертвата умолява комисията да не пускат Микс на свобода. Според тях жертвата трябва да е с приоритет, а не благосъстоянието на престъпниците. 

5-годишното момиченце било отвлечено от дома ѝ в Ривърсайд, Калифорния, на 2 юни 2003 г. и било открито на следващия ден на стотици километри в Ричфийлд, Юта.

Властите открили сексуални снимки на момичето и любовни писма, написани от Микс, който по-късно признал, че спял гол до момичето.

Микс беше осъден на 350 години затвор, след като беше признат за виновен по различни обвинения, включително умишлена жестокост към деца, отвличане с цел извършване на грабеж или изнасилване, непристойни действия с дете под 14 години.

Стансбъри планира да говори пред Съвета по условно освобождаване от името на сестра си.

Окръжната прокуратура на окръг Ривърсайд, която също се бори срещу предсрочното освобождаване на Микс, заклейми решението като „ужасяващо“ и призова държавата да спре да принуждава жертвите и техните семейства да преживяват отново травмата си.

Изслушването на комисията за условно освобождаване на Микс е насрочено за 25 септември.