0

 

Държавата си търси 77 000 лева от Атанас Червенков-Райфъла и жена му Евелина.

Гражданските искове бяха предявени на заседанието в четвъртък на пловдивските окръжни магистрати. Семейството отговаря пред Темида за укриване на данъци. Райфъла, който бе докаран в съда от затвора в Кремиковци, където излежава 9-годишна присъда за поръчителство на убийства, побои и палежи, настоя делото да се гледа при закрити врати.

Откуп

„Ние със съпругата ми и децата ми бяхме обект на заплаха за отвличане с цел откуп от 1 милион лева. Силно сме притеснени, защото по делото много подробно са описани неща за нашите доходи. Това ще даде информация за повторно извършване на престъпление срещу нас, ако се напишат тези неща по медиите", оплака се подсъдимият.

Според Червенкови заплахата идвала от конкурент в бизнеса. Адвокатите им пък настояха гражданските искове на финансовото ведомство да бъдат отхвърлени. Съдът обаче отхвърли и двете искания и насрочи процеса по същество. Следващото заседание е идния месец. Райфъла помоли да не се явява в съда по време на делото, защото имал работа и проблеми със здравето. Съдът категорично му отказа.

Обвинение

Според обвинението в периода април 2011 г. – март 2015 г. в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, Червенков пет пъти е укрил данъци на обща стойност 40 725 лв. в декларации, подписани с електронния му подпис и представени пред НАП. Освен това Райфъла ще отговаря и за закупения от него мотор „Харлей Дейвидсън“.

Държавното обвинение твърди, че през 2012 г. бизнесменът си е купил мотоциклета за 12 000 лева – пари, за които е знаел, че са придобити чрез данъчно престъпление, тъй като в годишната му данъчна декларация е декларирал загуба, а реално е имал приходи в размер на 179 709 лева.

Жена му пък е обвинена в укриване на данъци за над 37 000 лв. в периода 2016-2018 г.