0

О бщински съветник взриви гранати по време на заседание в местния парламент на село Керецки, намиращо се в западната Закарпатска област на Украйна.

Ранени са 26 души, от които 6 в критично състояние. Първоначално медиите съобщиха, че атентаторът е починал, но по-късно стана ясно, че лекарите са го реанимирали.

Атентаторът Сергей Батрин е член на партията "Слуга на народа" на украинския президент Володимир Зеленски. Твърди се, че той бил във вражда със своите колеги. Причината била, че съветът гласувал двойно увеличение в заплатата на кмета заради обявеното военно положение. Местните депутати гласували и месечни надбавки към заплатите си.

Преди да взриви гранатите, Батрин влязъл в остър спор с останалите общински съветници по въпроса за приемането на новия общински бюджет. Те били против предложението му за направата на отчет за предходния бюджет. След спора мъжът си тръгнал и се е върнал с гранатите, пише местния сайт Zakarpattia24.

Преди да ги взриви Батрин няколко пъти пита колегите си "Може ли?". Те обаче го игнорират и не му дават думата. Според полицията местният депутатът е заплашен с до 10 години затвор и конфискация на имущество. Към момента той е в болница в тежко състояние.