0

15 са арестуваните при спецакцията във Варна. Днес на територията на Областната дирекция на МВР се провежда специализирана полицейска операция, с цел противодействие на престъпления против политическите права на гражданите и битовата престъпност.

​ „Имаме сигнали за влияние на вота чрез опрощаване на дългове, предоставяне на дърва за огрев и други такива действия”, обясни комисар Димитър Луков, началник на „Охранителна полиция” в ОДМВР – Варна.

Проверени са 11 търговски обекта, за които са получени данни, че съхраняват списъци с лица и записани определени суми срещу тях /Любен Каравелово, Изворско, Блъсково, Житница/.

Иззети са общо 26 тетрадки и тефтери с отбелязани имена и парични суми. До момента са образувани 8 досъдебни производства по чл.167, ал. 2 от НК. Съставени са 11 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР.

Също така са проверени 51 заложни къщи. Сред задържаните има и трима мъже, за които е установено, че се занимават с разпространение на наркотици, както и едно лице - оборудвало помещение, като високотехнологична оранжерия за отглеждане на растения, от рода на конопа. Иззети са известни количества наркотични вещества, бойно оръжие и боеприпаси, и голяма сума пари в лева и евро. В хода на операцията е задържан и чужденец, обявен за издирване с Червена бюлетина, по линия на Интерпол.