0

П о 600 бежанци на ден опитват да щурмуват българо-турската граница, казаха от "Гранична полиция" пред „Телеграф“. Натискът в началото на лятото е огромен, а от месец насам групите идват една след друга, сочат данните на МВР.

Проверка на медията ни установи, че в ТикТок и Ютуб трафиканти бълват клипове, в които показват как режат оградата, правят огромни дупки и преминават към България, без никой да ги хване.

Други пък озвучават видеата с арабски песни и си правят гавра с родните граничари. Последните 17 клипа от различни точки на браздата са от понеделник.

Топло

„Групите от около месец стават все по-повече и по-многобройни. Във всяка има минимум по 20-30 души. Повечето дори не използват стълби в някои райони, а директно бутат цели платна от оградата или режат дупки в нея“, коментираха от ГДГП. Миналата седмица в района на Средец са били открити срутени няколко метра от съоръжението. По оперативни данни трафикантите са започнали да намаляват цената на човек за превоз през България, като това важало за големите групи. Цената от 1000 евро спадала на 800, в някои случаи и по-ниско. Мигрантите  били подсигурявани с два дни престой в някой от големите градове, след което ги насочвали към Западна Европа по три направления.

„Посоките им са три – Сърбия, Румъния и Северна Македония. В тези държави случаите на заловени от България бежанци расте“, коментираха криминалисти. Само преди броени дни Европол и румънските власти проведоха операция с кодовото име „Верта“ срещу нелегалния трафик на мигранти. В нея участваха представители на немските служби и на ГДБОП. Разследването започнало още 2022 г. след като били задържани няколко шофьори на бусове на българо-румънската граница. Те прекарвали бежанците от Турция към Германия, преминавайки транзитно през България, Румъния, Унгария и Чехия. Държали хората на места, близо до румънския град Тимишоара, преди да ги транспортират до крайната дестинация, предимно с микробуси и камиони.

Щрак

Паралелно с нарастващия натиск на границата главоломно се увеличават и клиповете в социалните мрежи, които разкриват как се минава браздата ни без проблем. Едно от тях е заснето през нощта, като са използвани очила за нощно виждане пред камерата. Оттам се вижда, че мигранти прескачат буквално под една от камерите на съоръжението. Преди 9 дни пък мъж публикува видео „Гледайте как да преминете граница при Ал-Тетуани“ и илюстрира със сърчица. На друг пък бежанци играят кючеци до телената ограда.

Нови полицаи на браздата след 2 г.

Нови гранични полицаи, които да подсилят охраната на границата, може да застъпят едва след 2 години. „Недостигът за гранични полицаи е около 1200 души и МВР вече започна да си го признава. Периодът, в който реално ще могат да застъпят, ако се назначат, ще е поне две-две години и половина. Системата в министерството е мудна. Представете си само обявяване на конкурс, протичането му, след това обучение на кадрите. Поне две години ще минат”, коментира пред „Телеграф“ още преди време зам.-шефът на СФСМВР Генади Тенев.

Темида погва петима, прекарвали мигранти

Районната прокуратура във Враца внесе в съда обвинение срещу петима за трафик на мигранти през България, обявиха вчера от институцията. Тарторът участвал в организация за транспортиране на хората в страната. Имал информация за тяхното местонахождение и осигурявал превозването им от София до българо-румънската граница. Уговарял шофьори и собственици на подходящи автомобили. Указвал им със съобщения в различни мобилни приложения географските координати, откъдето да вземат чужденците и съответно да ги доставят. Превозвачите извършвали това срещу възнаграждение от 50 лева на мигрант.