0

18-годишна ученичка е станала жертва на онлайн тормоз. Телефонният номер на Стефани Иванова е разпространен в затворена група в „Телеграм”, където потребители споделят порнографски материали, разказа сама тя пред NOVA.

Нейният контакт е публикуван със съобщение, че на него желаещите могат да открият сексуални услуги срещу заплащане. Така от няколко дни насам момичето получава десетки нежелани съобщения и обаждания.

В събота Стефани изненадващо започнала да получава съобщения по Viber. „Момчета ми пращаха за сексуални услуги, които аз не предлагам. Така разбрах”, разказва Стефани. Получавала съобщения през 10 минути.

Снимката ѝ е била открадната от профила ѝ във Viber. Тя няма идея, кой би могъл да направи това.

Ученичката се е обърнала към ГДБОП. „Оттам ми казаха, че няма как да ни помогнат и да блокирам всеки, който ми се обади”, разказа Стефани.

„За съжаление не е единичен случай”, заяви Яна Алексиева от Националния център за безопасен интернет. „Не е безсмислено предложението да блокира номерата. Но за мен тук е доста по-сериозен разговорът в посока това как я подкрепят институциите. Ние като Център за безопасен интернет можем да помогнем. Призовавам я да ни пише или да се обади на телефон 124 123, за да може да ѝ съдействаме, да опишем този случай. Ние работим с киберсигурност и ГДБОП и да го предадем натам”, заяви Алексиева.