0

Б аща на пет деца от жената, с която живеел от 20 години, е осъден на 16 години зад решетките за отвличане, побой и малтретиране на половинката си, извършени по жесток начин. Тази присъда на Старозагорския окръжен съд бе потвърдена от Пловдивският апелативен съд, съобщиха за „Телеграф“ от пресслужбата на Пловдивският апелативен съд.

Извергът и жертвата му живеели  като семейство от 20 години и имали пет деца. Постепенно обвиняемият започнал да се дрогира и отношенията с жена му се влошили. Скандалите помежду им зачестили. Многодетният баща ревнувал партньорката си и често я пребивал от бой – за което е бил осъден три пъти и лежал в затвора. Жената го напуснала и се преместила с децата да живее при майка си. Дъщеря им се разболяла и се наложила операция.

На 29 юли 2021 г. мъжът  примамил жена си, като й казал, че ще заведе хора да дадат кръв за оперираното момиче. Двамата прекарали два часа пред болницата и той си признал, че иска отново да заживеят заедно. Тя категорично отказала. Тогава мъжът я заплашил с нож и я принудил да се качи в такси. Завел я в роднини, където започнал да я налага зверски. След това прекарали първата нощ на полето. На следващия ден отишли в къщата на майка му. Роднините му тръгнали на работа и двамата останали сами. Звярът я накарал да се съблече. Завързал я за леглото и продължил да я бие. Часове наред я държал прикована с вериги на спалнята, като запушил устата й с парцал, за да не вика. Биел я с юмруци, горил я с нагорещен електрически поялник, както по тялото, така и по лицето. Когато роднините се върнали от работа, я развързал. На сутринта, докато всички спели, тя успяла да избяга.

Апелативните съдии считат, че Окръжен съд – Стара Загора напълно справедливо е определил размера на наказанието на подсъдимия при наличие на отегчаващи отговорността обстоятелства и с основание е приел, че целите на наказанието могат да бъдат изпълнени именно с лишаване от свобода в размер на 16 години.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по жалба на защитника на подсъдимия  с искане присъдата му да бъде отменена и да се постанови нова, с която той да бъде признат за невиновен. Алтернативно се иска намаляване размера на наложеното наказание лишаване от свобода.