0

5-годишно дете е било жестоко малтретирано от неговата майка и пастрока му. Филмът на ужасите се разиграл в Пловдив.  Бащата на детето е в чужбина и родителските права се упражнявали от майката. През 2023 г. тя заживяла на семейни начала с друг мъж. Те обитавали неговото жилище и там отглеждали пострадалото дете. Установено е, че многократно са проявявали физическа и вербална агресия и унизително отношение към детето, съобщи „Марица“.

На 8 януари близка роднина на 5-годишното момче се срещнала с него и видяла, че на главата му има голяма рана. За случая е уведомила органите на Четвърто районно. На детето веднага е оказана полицейска закрила и със съдействието на отдел „Закрила на детето“ е било изведено от семейната среда, като му е осигурена закрила.

Два дни по-късно е проведен координационен механизъм в отдел „Закрила на детето“, на който присъствал и прокурор от Районната прокуратура. По негови указания случаят незабавно е докладван.

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, включително и разпит в "синя стая" на пострадалото дете, оглед на местопроизшествие, при което са иззети относими веществени доказателства и може да се предполага, че с тях са нанасяни удари по главата на момчето. Извършени са множество огледи на веществени доказателства, включително на снимки, на които са заснети телесни повреди на детето. Назначена е техническа експертиза.

На 12 януари двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районната прокуратура да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Майката и пастрокът са на по 35 години. Те са обвинени, че  в съучастие, в условията на домашно насилие, са причинили на 5-годишното момче средна телесна повреда, довела до обезобразяване на главата и разстройство на здравето, временно опасно за живота. Деянието е извършено с особена жестокост. 

Пастрокът е привлечен като обвиняем и за това, че за времето от 21.11.2023 г. до 07.01.2024  г. в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление и в условията на домашно насилие е принуждавал другиго – малолетното 5-годишно дете, да претърпи нещо, противно на волята му, като е употребил за това сила и заплашване.

Спрямо него е повдигнато обвинение и за това, че в условията на домашно насилие е причинил на момчето лека телесна повреда.

С белезници вкараха в съда майката и приятеля й. Прокуратурата им повдигна обвинения, а в момента Районният съд решава дали да ги остави за постоянно в ареста.

.

 .
Марица

.

 .
Марица