0

Т рима служители на новозагорска частна охранителна фирма са задържани след сигнал за нанесен жесток побой над пастир, който пасял стадото си в местността Кирякова чешма край твърдишкото село Червенаково. Сигналът до телефон 112 бил подаден от брата на жертвата, който след това звъннал в РУ на МВР –Твърдица.

При отиване на място униформените останали изумени от гледката: 37-годишният Васил Апостолов, който пасял 80-те крави на семейството си, бил съблечен гол, влачен по земята и бит до изпадане в безсъзнание, разказа кметът на Червенаково Димитър Димитров. „Беше ужасна гледка, такова нещо и в мутренските времена не е било.

Още тогава стана ясно, че биячите са пристигнали с автомобили, нахвърлили се върху пастира, повалили са го с електрошокова палка на земята и след това са го смлели с ритници“, обрисува кметът случилото се насред нивата.

Пациентът е бил докаран с автомобил на близките му в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ рано следобед на 9 май, при прегледа били установени две счупени и едно пукнато ребро, както и множество травми в областта на корема, коментира зам.-директорът д-р Хрисант Христов. По думите му мъжът все още е в реанимацията с опасност за живота. 

Бащата на жертвата, дългогодишният миньор в мина „Балкан“ над Твърдица Апостол Тодоров е категоричен, че биячите са получили „задача“ да смелят сина му уж под претекст, че е вкарал животните в пасбище на жител от село Червенаково. „Установихме че теренът не е пасище, няма нищо засято, няма нанесени никакви щети, побоят е целял някакво сплашване и прогонването ни от района. Семейството ни гледа крави от години, наскоро пастирът напусна, замина в чужбина и затова се наложи синовете ми да се захванат с тази работа. Подали сме жалба в МВР, писах направо на министър Бойко Рашков и се надявам биячите да бъдат осъдени!“, заяви Апостол Тодоров и уточни че, извършителите са пристигнали на място с джипове на охранителната компания Делта Гард, която има офиси в цялата страна, включително и в Нова Загора.

По негови данни новозагорският офис е бил запечатан от полицаите, иззети са били и колите. Късно вечерта на 9 май биячите са били установени и задържани за до 24 часа по закона за МВР, с белезници са били прибрани криминално проявените Н.Г. от Стара Загора и новозагорците Димитър К.Д. и Константин М.М. Образувано е  досъдебно производство