0

Т ричленен състав на Софийския апелативен съд потвърди изцяло разпореждането на градските съдии от края на май, с което категорично е отхвърлено искането на Евелин Банев-Брендо да лежи в затвор в България.

Бизнесменът има ефективни присъди за наркотрафик от 20 години затвор в Италия, още 10 години в Румъния. У нас е осъден на 6,5 години решетки за пране на пари.

Апелативните магистрати посочват, че искането на Банев да излежава присъдите си тук може да се разглежда само ако той се намира на територията на страна членка на ЕС, тъй като е свързано с налагане на ефективни присъди в рамките на тези страни.

Според официалните данни Банев се укрива след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда спрямо него. В тази връзка през 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест. Обявен е с Червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция за България, в случай че се открие на територията на която и да е държава членка на МОКП Интерпол.

Междувременно осъденият е бил установен в Украйна, където е бил задържан за времето от 8 септември 2021 г. до 21 септември 2021 г. Той е придобил украинско гражданство и е бил освободен. След това местонахождението му е неизвестно.