0

С офийският градски съд отнема имущество за 1 640 245,10 лева на Златомир Иванов–Баретата и съпругата му Калина Иванова. Съдът е приел напълно доказателствата на КПКОНПИ и експертните оценки, че за проверявания период е налице значително несъответствие между придобито имущество и приходи.

Проверката на комисията е започнала след повдигнато обвинение срещу Иванов за участие в организирана престъпна група за наркотици. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Според информацията имуществото е придобивано пряко от него или съпругата му Калина Иванова чрез контролирани дружества, дялове във фирми и вземания по банкови сметки. Със съдебното решение от Иванов са отнети дружествени дялове, суми от банкови сметки и паричната равностойност на леки автомобили. През 2016 г. Баретата бе окончателно осъден на 6 г. и половина затвор от Върховния касационен съд като ръководител на престъпна група за наркоразпространение, известна като „Фирмата“. Баретата не лежа в затвора, тъй като се оказа, че е изтърпял присъдата си в следствения арест и задържан под домашен арест. През 2018 г. пък Баретата бе напълно оправдан по другото дело - че е ръководил наркобанда по Черноморието и в Казанлък между 2011 и 2013 г. За невинни бяха признати и най-верните му авери - Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Малкия. Срещу Баретата има и висящо дело в спецсъда, по което е подсъдим за източване на 2,21 млн. лева ДДС заедно с Милко Милков–Понса. То е на финалната права.

Известно е, че Баретата разполага с луксозна къща в столичния квартал „Княжево“, както и имоти в Черноморието. Разполага с ловна хижа в стопанството „Сондите“ край Стара Загора, както и 4-етажна кооперация в жилищния комплекс „Макси“ в столичния квартал „Витоша“. Баретата бе сред собствениците на веригата от казина и бинго зали „Елит“, както и охранителната фирма „Аркус“ и др. Тези му имоти не са обект на отнемане по настоящото дело, тъй като дяловете му са прехвърлени. В различни медийни публикации през годините се твърди, че реалното му богатство е близо 50 млн. евро, които държи в швейцарски банки, както и че има луксозна къща в Австрия, но това така и не е доказано. На една от последните си появи в съда, попитан какво работи, Баретата заяви, че е пенсионер по болест.