Н ай-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови Софийският градски съд спрямо Денис-Мустафа Ал Газзи.

Младежът е с обвинение в убийството на Илиян Илиев в столичния квартал „Люлин“. Жертвата беше намушкана с нож след заря по повод раждане на дете на приятел. След убийството той беше обявен за издирване, но часове по-късно сам се предаде в полицията.

Денис Ал Газзи се яви в съда при строги мерки за сигурност и окован в белезници.

Съдът прие, че има всички основания Ал Газзи да остане в ареста, тъй като събраните до момента доказателства сочат, че именно той е извършител на тежкото умишлено престъпление.

Спорно е само обстоятелството за конкретните причини за нанесения удар с нож, предаде БНТ.

Според част от свидетелите, които са в приятелски отношения с обвиняемия, той е бил провокиран от компанията на жертвата. Останалите свидетели обаче са дали противоположни показания, като са заявили, че Ал Газзи се е държал агресивно.

В определението си съдът отбеляза, че има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, както и че има данни за системна употреба на високо рискови наркотични вещества от негова страна.

Справката за съдимост на Ал Газзи все още е в изпитателен срок по друга присъда.

"Беше ме страх за живота ми, те ме нападнаха, студент съм и искам да завърша обучението си и да се грижа за дядо ми, който е инвалид", каза пред съда Ал Газзи.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на жалба и протест в 3-дневен срок пред САС.