0

Е кип на линейка е бил нападнат рано сутринта в сряда в Хасково. Това е станало при посещение на адрес на ул.”Дунав”, съобщи началникът на Центъра за спешна медицинска помощ в южния град д-р Петя Радева. 

Медиците са се отзовали на сигнал, подаден на тел.112 в 6,30 часа. Той е бил за 62-годишен мъж, преживял инфаркт. Мъжът бил в критично състояние, с болки и стягане в гърдите. Докато медиците са се опитвали да извършат прегледа, са били нападнати от неговите близки. Те първо крещели на медиците, че са се забавили много, а после нахвърлили да ги бият.

“Започнахме да оказваме медицинска помощ на пострадалия с д-р Сибел Шабан. Веднага се намесиха двама мъже и започнаха да ни блъскат”, твърди медицинската сестра Марияна Атанасова, която е силно разстроена от случилото се. Мъжете се държали агресивно и издърпали за косата д-р Шабан. След това хванали пострадалия и го пренесли до линейката. На излизане, по стълбите на блока ударили медицинската сестра, а очилата й паднали на земята.

Пациентът е бил откаран в реанимацията на МБАЛ-Хасково. Въпреки това малко по-късно е починал. “Не мога да проумея такова поведение към екип, който идва да помогне”, недоумява д-р Радева. 

Според нея, не е имало нито минута забавяне. Екипът тръгнал към адреса веднага след получаване на сигнала. Пострадалите медици са прегледани в Съдебна медицина и са им издадени документи за посегателствата. Случаи на физическа агресия над медици от спешна помощ в Хасково има много, но това е първо нападение от две години насам.