0

Б ългарин на 38 години е отвлякъл и изнудвал швед за крупната сума от 3 млн. крони (около 570 000 лева), със заплахи, че ще му взриви къщата, заедно със семейството.

Нашенецът е издирван от шведските власти за общо 6 тежки престъпления като отвличане сред които отвличане на хора и грабеж, опит за тежко изнудване, подготовка за общо опасно унищожение, изключително тежки престъпления с наркотици. М.Г.М е задържан на преди няколко дни на ГКПП „Капитан Андреево“ в опит да напусне България без документи за самоличност.

Бандитът е знаел, че има издадена европейска заповед за арест на негово име. Затова се опитал да заблуди граничните власти и да мине нелегално в Турция. В четвъртък Окръженият съд в Хасково го остави за постоянно в ареста. Престъпленията, в които е обвинен българина от магистратите в град Сьодертьорн, Кралство Швеция, са изключително опасни и има вероятност той да се укрие. От приложените към европейската заповед за арест документи става ясно, че задържаният е действал в банда за отвличания, грабежи, наркотрафик и изнудване. Шведските власти имат доказателства, че заплахите за взрив на къща не са били само на думи. Бандитите са извършили реална подготовка да осъществят заканите към отвлечения и изнудван от тях мъж на свобода е бил 3 млн. шведски крони.

Деянието е извършено в рамките на организирана тежка престъпна дейност. Предстои друг съдебен процес, който да реши дали издирваният наш гражданин ще бъде екстрадиран в Кралство Швеция. Дотогава той остава в ареста в Хасково.