0

С оченият от МВР за Кокаинов крал на Европа Евелин Банев – Брендо, е призован да даде показания след три седмици чрез видеоконферентна връзка пред Федералния наказателен съд в Швейцария.

Брендо трябва да свидетелства по делото срещу банката „Креди Сюис“, обвинена в изпирането на милиони за българска престъпна организация за трафик на кокаин.

От швейцарската прокуратура твърдят, че втората най-голяма банка в страната и една от бившите й служителки – българка, не са взели всички необходими мерки, за да предотвратят възможността наркотрафикантите да укрият и да изперат пари в брой между 2004 г. и 2008 г.

Председателят на съдебния състав Стефан Зегнер каза, че лидерът на престъпната организация Евелин Банев ще бъде изслушан чрез видеоконферентна връзка през третата седмица. Осъден в няколко европейски държави, Брендо бе арестуван миналата есен в Украйна. От Киев обаче отказаха да го екстрадират в Европейския съюз, тъй като се оказа украински гражданин. В обвинителния акт е записано, че банката страда от „сериозни организационни недостатъци“ в предотвратяването на прането на пари. Двама банкери, двама български граждани и банката "Креди Сюис" са изпрали само за три години 70 милиона швейцарски франка. В центъра на тази мрежа е поставен Евелин Банев-Брендо, известен още като "Игор" и "Ноно".

Двама българи, приближени на Брендо, които са подсъдими, са бивши спортисти. Имената им не се споменават, като в обвинението се говори за "К" - тренирал борба като Брендо и след падането на комунизма емигрирал в Швейцария. Вторият подсъдим е българка, работила по онова време в офис на Credit Suisse в Цюрих, която е била част от българския олимпийски отбор през 1992 г., преди да емигрира в Швейцария. От страна на банката пред съда отговарят двама чиновници. От страна на Швейцария искът е за над 42 милиона франка (40 милиона евро) като обезщетение от банката.