0

32-годишен британски гражданин е арестуван в Пловдив. Той е издирван за трафик на нракотични вещества в различни европейски страни, съобщиха от прокуратурата.

Бенджамин Макан е бил обявен за международно издирване въз основа на заповед за арест от районен съдия при Районен съд в гр. Рединг, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия.

“Задържането е на основание Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и ЕОАЕ, от една страна, и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, от друга страна. В момента Б.М. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив. Предстои да бъде внесено искане в Окръжен съд-Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него”, обясниха от държавното обвинение.

Предстои да бъде насрочено заседание по същинското производство за предаване на мъжа на британските власти. То ще се проведе в Окръжен съд – Пловдив.

Според медиите на острова Макан е е петият човек в списъка на арестуваните и остава в ареста, докато чака процедура за екстрадиция.

Той е разкрит при съвместна операция българската полиция и испанската гражданска гвардия. Имал е фалшив паспорт.

Младият мъж е издирван от полицията в Норфолк по подозрение в заговор за доставка на наркотици от клас А. Макан е обвинен в доставка на няколко килограма кокаин през 2020 г., при което той и съучастниците му са използвали криптирани телефони. Арестът на заподозрения е последвал кампания за издирване от NCA и Crimestoppers през януари тази година. Той е бил включен в списък с 12 предполагаеми бегълци, за които се смята, че се укриват в Испания.

Припомняме, че в крайа на юли 2012 година българинът Евелин Банев - Брендо беше екстрадиран  в Италия въз основа на европейска заповед за арест, издадена по операция "Кокаинови крале". Малко преди това се разбира, че Брендо е сочен за българския кокаинов крал, организарал трафика на десетки тонове кокаин от Латинска Америка към Европа.