0

42-годишен поданик на британската кралица Елизабет Втора  ще застане пред Темида в Ямбол по обвинение  в убийство на баща си по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Заседанието е насрочено за  8 март, а казусът е от нощта на 20 ноември м.г. , когато пристигналият същият ден  в малкото село Дряново от Шотландия Кърт Нитш буквално смазва от бой със сапа на вила 79-годишният си родител Волфганг Нитш. Мъжът умира от вътрешните си наранявания в сливенската МБАЛ на 1 ноември, като преди това разкри кой го е потрошил.

Жертвата е бил постоянно пребиваващ в България, от 6 години имал къща в селото с петдесетина жители, но живеел доста уединено в дома си, където дори нямал електричество. Разследващите останали изумени като установили, че единствената крушка за осветление в стаята се захранвала с батерията от дрона на собственика.

Обвиняемият за убийството Кърт е роден в Южноафриканската република. В България е пристигнал със самолет от Будапеща заедно със своя приятелка – шотландка, която пред съдия в хода на досъдебното производство дала показания за случилото се във фаталната нощ. Според нея задържаният е бил много пиян, а скарването между баща и син тръгнало от нелицеприятно звучащо определение за майката на Кърт.

Чужденецът първоначално е отказвал да говори, но впоследствие направил частични признания. При доказване на вината британецът може да получи и доживотна присъда без право на замяна.