0

У битият в София бивш полицай Любомир Иванов се е борил с килъра, преди той да успее да го простреля на три места, научи „Телеграф“ от очевидци. Стрелецът е дошъл с колело пред входа на кооперацията на улица „Банат“ 34 в столичния квартал „Хладилника“. Тръгнал да натиска спусъка на пистолета, но оръжието засякло, това дало възможност на Иванов да му се нахвърли. При борбата обаче нападателят, който бил значително по-млад от 50-годишното бивше ченге, успял да надвие и да гръмне на три места Иванов – в главата, гърдите и крака. 

Припомняме, че вчера сутрина стана показното покушение срещу Иванов край Южния парк, за което пръв съобщи "Телеграф". Наш екип показа мястото на убийството.

Брада

Комшии разказаха пред „Телеграф“, че всичко е станало много набързо, малко преди 9,30 часа сутринта в петък. Съседите са и първите, които са подали сигнал на 112 за стрелбата. При пристигането на линейката Иванов все още бил жив, но издъхнал на път за ВМА от голяма кръвозагуба. Очевидците на убийството му описват колоездача като атлетичен мъж с тъмни дрехи, черна шапка или каска, тъмни очила и раница на гърба. Бил с дълга брада, за която се допуска, че е възможно и да е изкуствена. Около 13,30 часа в петък криминалистите откриха раницата на килъра, която бе захвърлена в един от контейнерите за смет на входа на Южния парк на улица „Козяк“ 27-29, което е само на двайсетина метра от местопрестъплението. По непотвърдена информация в раницата е намерен и пистолетът на убиеца. 

Близък 

През целия ден вчера полицаи правеха оглед във входа и в апартамента на Иванов, който е с номер 9 на третия етаж на кооперацията – една от новите в квартала, строена преди 2000 г. Оттогава и Иванов живее в нея, познат е на съседите си. Всички го свързват с МВР и работата му в полицията, малцина коментират обвиненията, че е бил близък до криминалния контингент, както и последния случай от 2018 г., когато бе уличен за производство и контрабанда на нелегални цигари заедно с Евлоги Станоев-Голямата Бирма и сина му Георги Станоев-Малката Бирма. Всичките бяха обявени за издирване с червен бюлетин на Интерпол. Към момента Иванов има и запор от антикорупционната комисия КПКОНПИ за 630 000 лева, показа проверката на „Телеграф“. Снет е обаче за издирване от Интерпол, и то още преди две години, когато обвиненията срещу него не се потвърждават. 
Към момента за Иванов е известно, че се занимава с бизнес – собственик е на три търговски дружества, две от които свързани с рекламния пазар, а третото със строителство. Последното движение на документи е за развиващата дейност фирма  "Елико-експорт 2014", на която той е собственик и управител.

Криминалистите извършваха оглед няколко часа. 

 Криминалистите извършваха оглед няколко часа. 
Крум Стоев

Нелегално

По неофициална информация обаче има и нелегална дейност, свързана с кредитни карти, търговия с акцизни стоки и наркотици. От МВР все още са пестеливи откъм версии за вероятните причини за поръчката, довела до ликвидирането на Иванов. 

Според съседи Иванов се е появил преди малко повече от година в жилището си, а преди това не го били виждали от около две години. Те го отчитат на факта, че се разделил с предишната си жена. „Много добър човек, всеки ден се виждахме, има две малки кучета и ги разхождаше в парка. Никога не съм виждала тук да идват хора, които да го търсят. Доколкото зная, работеше в полицията“, разказа пред „Телеграф“ съседка. Друга жена добави, че Иванов преди време имал връзка с по-млада от него, която също работела в системата на МВР, но в последно време живеел сам. Идвала единствено домашна помощница, която се грижела за поддръжката на жилището. 

Иванов е бивш полицай, бил е началник на Второ районно управление. През 2008 г. е отстранен от МВР заради теч на информация. Обвинен е, че е предупредил бившия зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов-Рилския, че ще го арестуват. През 2014 г. обаче е оневинен и възстановен на работа в МВР. Назначен е в Девето районно управление, а след това е преместен в Софийска област. През 2016 г. е уволнен дисциплинарно, защото системно не ходел на работа и не изпълнявал поставените му оперативни задачи. Веднага след убийството на Любомир Иванов в петък МВР обяви код "Тайфун“ в цялата страна и изкара всички полицаи на улицата. Органите на реда извършват масирани проверки и респектират кримиконтингента. 
От ведомството до редакционното приключване на броя не излязоха с официално изявление за показното убийство. 

Отговарял за трафика на нелегални цигари

Според разследването на прокуратурата през 2018 г. Любомир Иванов е отговарял за съхранението и транспорта на тютюна и готовата продукция от четирите нелегални фабрики в Горна Оряховица, Тутракан, Дупница и село Калугерово. Според обвинението бившият полицай е ръководел и една от фабриките. В тях са работели предимно наемни работници от Украйна и Молдова. Продукцията е била карана с тирове към складове, разположени в околностите на Свиленград. Там нелегалната стока е била претоварвана и поемала към различни дестинации. Срещу Иванов бяха повдигнати две обвинения - "участие в престъпна група" и "посредничество на други лица да държат акцизните стоки без бандерол". Близки до разследването твърдят, че Иванов влиза в схемата през 2016 г., след като напуска окончателно системата на МВР.