0

С траховитият ММА боец от агитката на Левски  и фракцията „София Запад“ Любомир Делев, лидерът на бандата за въоръжени грабежи „Опасните“ Върбан Борисов – Боксьора, и брат му Ангел Русев се биха в Софийския централен затвор пред одобрителния поглед и овации на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

„Давай, Любо, министърката те гледа. Давай, бий се за амнистия!“, с тези думи публиката, която бе съставена от закоравели престъпници, аплодираше един от лидерите на футболните агитки по време на 10-ия боксов турнир в затвора.

По-добри

Любо Делев се би пред очите не само на министър Йорданова, но и на жена си, която бе допусната зад решетките специално за събитието, преминало под наслов „С ръкавици срещу агресията“. В турнира се включиха над 20 двойки, лишени от свобода от затворите в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Враца и Ловеч, видя репортер на „Телеграф“. На ринга излизаха раирани боксьори с различни по тежест присъди. Те разполагаха с три рунда по две минути, за да докажат възможностите си. На знаменитото събитие освен министъра на правосъдието присъства и шефът на затворите Ивайло Йорданов. Треньор на затворниците е известният бивш пандизчия Любомир Димитров – Слюдата, от Хасково, който в момента развива бокса в Свиленград. „Сега в затвора са само дребни риби. Няма големи престъпници. Лежат тука хора, че са карали пияни. Повечето от моите момчета, които тренирам, са с присъди за дребни кражби и измами. Боксът е хубав спорт, така се спасяваме от агресията и хората стават по-добри“, коментира Димитров пред „Телеграф“.

Доживотни

В турнира нямат право да участват затворници с доживотни присъди. Шефовете на затворите определят кой има право да участва в турнира, а последната дума при селекцията има легендарният многократен боксов шампион Цветан Хаджииванов, който от години помага на лишени от свобода. Послание отправи и любимецът на раираната публика Любо Делев: „Посвещавам победата на моя любим Левски. Купата е синя! Нека децата да спортуват, а не да се занимават с наркотици!“, заяви един от лидерите на мощната синя фракция „София Запад“. Делев има още няколко месеца наказание и обеща, след като излезе от затвора, да продължи да се развива като спортист, а не като престъпник.

Друга забележителна фигура бе легендата Върбан Боксьора, който оцеля по чудо след онкологично заболяване и сега е в супер добра спортна форма. Боксьора обаче има още дълги годинки пандиз, тъй като е прибран на топло за серия въоръжени грабежи. Инициативата предоставя възможност на лишените от свобода да се включат в кампания за насърчаване на спортните дейности, която осъществява поправително въздействие чрез осигуряване на условия за поддържане на физическото и психическото им здраве, ограничава отрицателните последици от въздействието на средата и стимулира физическото им възпитание, обясниха от Министерството на правосъдието.

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков