1

П рестъпна схема за фиктивни бракове с мъже от Турция, Близкия изток и други страни е била разбита от криминалисти от ОД на МВР – Плевен и местната структура на ДАНС, съобщиха от МВР.

Членове на групировката са били бългаски и чужди граждани, а женихите биха били евентуална заплаха за националната сигурност на страната и ЕС, уточняват от вътрешното ведомство.

След сключването на браковете те получавали законен статут.

Разследващите установили, че бъдещите невести бивали държани в апартаменти и квартири в Германия преди да сключат брак в Берлин, а сумата за бракосъчетаване, обещавана на жертвата, е била между 10 и 15 хиляди евро.

Младите жени, сред които и бременни, престоявали месеци в Германия до оформянето на необходимите документи, някои от тях раждали децата си там. Така, припознавайки ги, бащите от рискови държави си осигурявали пребиваване като родител на родено в ЕС дете. В хода на досъдебното производство са установени над три случая с бременни жени и с 40 на млади жени, сключили граждански брак в Германия. Жертвите са на възраст между 18 и 25 години.

В резултат на прецизната оперативна работа са задържани петима - двама турски и трима български граждани, на които са повдигнати обвинения. Спрямо четирима е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и спрямо една жена е наложена мярка „домашен арест“. Един от задържаните – български гражданин, се е признал за виновен и спрямо него е постановена осъдителна присъда.

Предвиденото наказание за такъв тип престъпление затвор до 10 години.

Според данни от разследването, от престъпната схема е било възможно да се възползват чужди граждани със забрана за пребиваване в страни от ЕС, както и такива, които са нежелани в страните на пребиваване. Възползвалите се от изградения механизъм за сключване на бракове придобивали освен право на пребиваване в страните от ЕС, но и родителски права спрямо български граждани, родени след брака, а също и възможност да придобият българско гражданство след периода, определен в Закона на българското гражданство.

В процеса на работата по случаите са проведени множество действия по разследването при осъществена ефективна взаимопомощ между органите на МВР, прокуратурата и ДАНС и осъществен обмен на информация с компетентните структури на Германия и EUROJUST.