Т рима телефонни измамници и техен съучастник, играел ролята на „муле” куриер бяха задържани при съвместна акция на полицаи от областните дирекции във Велико Търново, Русе и Шумен.

Трима телефонни измамници и техен съучастник, играел ролята на „муле” куриер бяха задържани при съвместна акция на полицаи от областните дирекции във Велико Търново, Русе и Шумен.

Тримата мъже са на възраст 38, 44 и 46 години и са от село Камен, известно като едно от свърталищата на ало измамниците. И тримата задържани са добре познати на полицията и криминално проявени. Двамата по-възрастни са с регистрации за измами, а по-младият е регистриран за ползване на чужда търговска марка. При обиск и претърсване на домовете им полицаите са открили и иззели три мобилни телефона, сумата от 80 лв. и вещи, съпричастни към престъпната им дейност.

Наред с измамниците, в хода на акцията е задържан и техен съучастник, 65-годишен мъж от село Добри Войниково, използван като „муле” за пренасяне и предаване на парите от жертвите към измамниците. Възрастният мъж е арестуван в района на град Смядово, на ТИР паркинг, в автомобила си, минути след като получил сумата от 1960 лв. от възрастна жена, поредната жертва на престъпното трио. Според разследващите търновските ало измамници са съпричастни към измама на две възрастни жени на 71 и 83 години от шуменско село, срещу коитобила използвана добре познатата престъна схема, акция за задържане на телефонни измамници и съдействие на полицията. Престъпниците успели по телефона да убедят двете баби, че са служители на полицията и ги помолили да им съдействат да заловят измамниците, като им дадат за временно ползване спестяванията си. Без да заподозрат, че стават жертва на престъпление, старите жени се съгласили. Те събрали парите си в плик който оставили в района на посоченото от „полицаите” място. Междувременно обаче сигнал за готвещото се престъпление бил получен в полицията и при последвалата светкавична акция, измамниците и мулето били задържани. Срещу тях е образувано досъдебно производство. Изяснява се съпричастността им и към други телефонни измами, извършени на територията на цялата страна.