0

П азарджишката Окръжна прокуратура внесе обвинителен акт спрямо Владимир Панайотов, бивш служител на сектор“ Борба с организираната престъпност“ в Пазарджик, който на 19 юли миналата година не спря на пешеходна пътека в близкото село Братаница и прегази смъртоносно 7-годишната Моника Маринова.

Спецполицаят  е обвиняем за причиняване на катастрофа по непредпазливост. Трагедията се разигра на 19 юли около 11,30 ч. на главния път Пазарджик-Велинград, когато Панайотов, шофирайки служебен автомобил „ Шкода“ и с несъобразена скорост въпреки ограничението, не спрял на пътеката, докато Моника пресичала с по-голямото си братче.

Двете деца отивали да си купят сладолед от отсрещния магазин, когато върху момиченцето връхлетяла полицейската кола. По данни на обвинението в населеното място имало ограничение на скоростта 50 км/ч.

Водачът се движел с не по-малко от 73,30 км/ч  по двупосочен участък с непрекъсната линия и в зоната на действие на пътен знак - предстояща пешеходна пътека с широчина 4,20 метра.

Поради тази причина в дясната лента автомобилите се движели бавно и спирали. В нарушение на правилата Панайотов управлявал автомобила в лявата лента с превишена скорост и изпреварил чакащите коли. През това време по пешеходната пътека преминавали две деца.

Спецченгето било на 40 метра преди  нея, в опасната зона за спиране, когато забелязало пешеходците. Поради високата скорост на движение той не успял да спре навреме и блъснал преминаващата по пътеката 7-годишна Моника. 

След удара автомобилът изминал 14 метра, качил се на левия тротоар и спрял. Детето изхвърчало напред и наляво и паднало на пътното платно. Според медицинската експертиза момичето е починало от тежка гръбначно-мозъчна и опорно-двигателна травма.

Два дни след жестоката трагедия на обвиняемия Владимир Панайотов му е била отнето свидетелството за управление на моторно превозно средство и му е наложена забрана да напуска пределите на страната. Направените тестове за алкохол и наркотици на водача са отрицателни.

Спрямо Панайотов е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева. Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание в Окръжен съд-Пазарджик. Трагедията с малката Моника разтресе хората не само в Братаница, но и в цялата област и няколко вечери подред на мястото на инцидента бяха организирани мълчаливи бдения.

На злополучната пешеходна пътека вече са поставени камери за видеонаблюдение, а в продължение на цялото село има ограничителни табели за скоростта.

Вече бившият служител от ОД МВР-Пазарджик Владимир Панайотов, който бе обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на 8-годишната Моника от Братаница, бе замесен и в друг скандал отпреди 3, 5 години, станал на територията на Пловдив.

През юли 2018-а младеж и девойка се оплакаха от служителя на БОП, че е превишил правата си и ги е подложил на полицейско насилие. Тогава в социалните мрежи 22-годишният Димитър Донев разказа, че извели на разходка домашния си любимец – 5-месечен питбул. На улицата ги пресрещнал мъж, който агресивно се разкрещял на двойката, че кучето е без намордник и че нямат право на тези своеволия.

След което извадил пистолет и го насочил в главата на питбула. „Искаш ли да му пусна един куршум на тоя помияр, а?”, питал непознати.

Момичето се изплашило, отстъпило назад, дърпайки кучето, а младият мъж застанал пред нея, за да я защити. В това време въоръженият насочил пистолета към него и го попитал: „Дървиш ли се нещо, келешче?”.

„С нищо не сме провокирали мъжа. Да, кучето беше без намордник и каишка, но не го е нападнало, нито лаяло. Приятелката ми много се изплаши и каза, че ще повика полиция. В този момент мъжът ми каза „Аз съм полицай”, разказва Димитър тогава.

В същото време от съседна улица пристигнал още един мъж, който също заявил, че и той е полицай и са колеги.

„Започна да ме бута, с главата си ме блъсна по носа. Заяви, че Пловдив ще ми се види тесен. Каза ми: „Ей лай**, ти знаеш ли кои сме”, допълва пловдивчанинът.

Докато траят обидите и разпрата, приятелката на Димитър сигнализира за случващото се на спешен телефон 112. За 3 минути полицаи от Шесто районно се отзовали на мястото.

„Още с пристигането, двамата цивилни смекчиха тона. Полицаите им поискаха документи, за да установят кои са. Оказа се, че двамата са служители на МВР в Пазарджик. Полицаят, който насочи пистолет към мен, се казва Владимир Панайотов на 40 години”, казва Димитър.

След дълъг разговор между младите пловдивчани и органите на реда, Димитър поискал имената на господата, за да заведе жалба срещу тях за насилие.

„Тогава цивилният, който пристигна впоследствие, се приближи към мен и на ухо ми каза: „Посмей да заведеш жалба и тогава ще те бия и е**а на почивки, хубаво да знаеш”. Заплахите не ме плашат. Няма да оставя нещата така. Утре пускам жалба срещу тях в прокуратурата и Шесто районно”, категоричен е Димитър.

Той е бил санкциониран за това, че питомникът му е бил без повод и намордник.