0

У бийството на 47-годишната IT специалистка Алена Щерк е извършено по особено жесток начин, стана ясно от съвместния брифинг на Софийската градска прокуратура и СДВР.

Говорителят на СГП Десислава Петрова обясни, че още в събота срещу приятеля й Виктор Спига е повдигнато обвинение за отвличане и е издадена Европейска заповед за арест.

След откриването на трупа на Алена Щерк обаче той е с ново обвинение – за убийство по особено жесток начин. Издадена е и нова ЕЗА. Италианските власти са информирани за това и я очакват, обясни Петрова.

По тялото й са открити данни за множество удари.

„Имаме официална информация, че лицето, чиито имена изтекоха в медийното пространство, е задържано в Италия във връзка с първата Европейска заповед за арест. Но с оглед на факта, че тялото на жертвата е намерено наложи повдигнато ново обвинение. Касае се множество удари по главата на жертвата и травми, които са несъвместими с живота. Към настоящия момент доказателствата сочат, че по всяка вероятност извършител е именно бившият приятел на Алена“, обясни заместник-главният прокурор на София Иво Илиев.

„Установено е, че тялото й е превозено с личния й автомобил до мястото, където е намерено. В него е имало следи от кръв. Същевременно е установено, че този автомобил е управляван именно от Виктор“, посочи още прокурор Илиев.

Две са предположенията за мястото на извършване на престъплението, посочи началникът на отдел „Разследване“ към СДВР комисар Стойно Цветков. Това са гаражът и автомобилът на жертвата. Установено е, че колата й се е движила в посока Перник и Радомир в нощта на 27 срещу 28 май.

„В пътуването до Радомир е имало забавяне в движелнието от точка до точка и това ни насочи към мястото, където беше намерен трупа. Иззети са веществени доказателства. От ДНК експертизите се установило, че има два профила – женски, който тепърва ще се установява, както и мъжки – по колата. Иззети са лични вещи на починалата и обвинения“, уточни комисар Цветков.

По думите му Виктор Спига е преминал границата с автомобил, който е взет под наем. След това е преминал през Гърция с ферибот и е стигнал до община Асколи Пичено в Италия, където в неделя в 0.20 часа местно време е задържан.

Според комисар Цветков убийството трябва да е извършено в нощта на сряда срещу четвъртък. В 6:15 часа в четвъртък е имало няколко включвания на алармата, а часове по-рано автомобилът й е засичан няколко пъти да се движи.

„Няма сигнали за домашно насилие от Алена Щерк срещу него. Назначен е служебен защитник, който не е този адвокат., който се изявява по телевизиите. Той е водил делата за разделяне на бизнеса му“, обясни прокурор Петрова.

Към момента основните версии за убийството са две – бизнес и ревност, но надделява втората. Тялото на убитата е открито от приятелите й.