0

П рез нощта или рано тази сутрин е запален Културният клуб "Иван Михайлов" в Битоля. Изгоряла и неизползваема е входната врата на центъра, съобщи БТА.

На място е извършен полицейски оглед, а представителите на Културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля очакват виновниците да бъдат открити и да понесат отговорност. 

Към Битоля пътуват българският министър на външните работи Теодора Генчовска и посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов. 

Министерството на външните работи на Северна Македония остро осъжда акта на умишлен палеж на входа на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля.

"Тази вандалска атака е поредното доказателство, че има много участници, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще. Това престъпление не е извършено случайно на този ден, когато двете страни ще установят диалог за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония. Компетентните органи на държавата полагат усилия за откриване на извършителя на този вандалски акт," пише в съобщение на МВнР на Северна Македония. 

Официалното откриване на клуба "Иван Михайлов" в Битоля беше на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илиана Йотова, премиера Кирил Петков и много политици.