0

П острадал при тежка катастрофа по трасето на автомагистрала Тракия на 1 май мигрант е пробвал да избяга от болничното заведение, където е бил хоспитализирал, съобщи зам.-директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, д-р Хрисант Хрисантов.

Младият мъж е имал наранявания по гръбнака , но това не му попречило да се измъкне от стаята и да направи опит да изчезне в близките улици. Той е бил задържан от охраната и предаден на полицията са привеждане в специализиран лагер за бежанци.

В МБАЛ Сливен първоначално са били докарани деветима млади мъже, след прегледа са хоспитализирани петима с гръбначни рани, счупени крайници, премръзнали крайници и черепно-мозъчни травми. Престоят няколко операции, има опасност за живота един от пациентите, който е в неврохирургичното отделение с прекъснат гръбначен стълб. На всички са били направени снимки, скенер, изследвания, коментира д-р Хрисантов и припомни, че все още има неясноти коя институция ще поеме финансовите разходи по лечението. Инцидентът с лекия автомобил, в който е имало десет мигранти е станал около 9,00 часа на 1 май по автомагистралата в района на 245 –и километър , в посока София, на място е загинал един от пътниците. Водачът на катастрофиралата Астра е успял да избяга от местопроизшествието и е обявен за издирване.

От прокуратурата обясниха, че първоначалната информация за трима съпричастни към трафика на мигрантите чужди граждани не сее потвърдила, след разпита чужденците са били освободени и на този етап по досъдебното производство няма повдигнати обвинения. Мъжете са били без документи за самоличност, представели са се при първоначалните разговори като бежанци от Афганистан и Сирия. Това е поредната катастрофа с мигранти в Сливенско, след като на 8 април на автомагистрала "Тракия" в посока Нова Загора се обърна микробус с 52-ма мигранти. В болницата тогава бяха настанени седем души., задържани бяха трима румънски граждани, които са участвали в транспортирането с два автомобила. Пострадалите при това произшествие са вече изписани и изпратени в лагера край Любимец.