0

Л идерът на Български национален съюз (БНС) Боян Расате отнесе глоба в размер на 3000 лева заради нахлуването в офис на ЛГБТ организация. Съдия Петър Славчев от Софийския градски съд прецени, че Расате трябва да бъде освободен от наказателна отговорност.

Според него деянието не е извършено с изключителна дързост. Не е доказана и твърдяната телесна повреда на Глория Филипова от фондация „Билитис“. Тя предяви граждански иск за 4000 лева срещу Расате, който по думите й й бил ударил шамар. Това обаче така и не се доказа в съда и магистратите отхвърлиха претенцията.

Свърталище

След решението Расате коментира, че е безработен, но ще плати глобата си. „Когато ги намеря, ще ги платя. Безработен съм“, каза той. Лидерът на БНС отново заяви, че въпросният офис е „свърталище на хомосексуалисти и педофили“. В съдебната зала пък обясни, че видял поканите за ЛГБТ събитието във Фейсбук и просто е искал да присъства на въпросната сбирка, но бил посрещнат грубо. Прокуратурата поиска Расате да получи условна присъда, а гражданската ищца - да бъде осъден ефективно. Преди да бъде произнесено решението, защитата на подсъдимия поиска да бъде разпитана майка на 15-годишно дете, което е присъствало на сбирка във въпросния офис, наречен „Рейнбоу хъб“. Разпитът протече при закрити врата, но след него адвокатката на Филипова - Силвия Петкова, заяви, че никъде в закона не се забранявало присъствието на непълнолетни лица на ЛГБТ срещи.

Мярка

Съдът промени и мярката за неотклонение на Расате - от парична гаранция в размер на 5000 лева в подписка. В края на миналата година той дори бе арестуван заради това, че заедно със свои сподвижници нахлул без покана във въпросния офис и изпочупил всичко. Бяха разпространени кадри на изпотрошен и разхвърлян офис. В съда обаче се доказа, че Расате е бутнал двама от присъстващите на сбирката, съборил е рафт с вещи и е срязал гуми на тротинетка. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване или протест.