0

Р ецидивисти с десетки висящи дела и с по няколко присъди щурмуват буквално малките градове и села у нас. Броят на кражбите се е вдигнал драстично от началото на месеца, обясниха от МВР пред „Телеграф“, като допълниха, че причината е стартът на летния сезон и отиването на хората по вили и селски къщи. 

В същото време закриването на няколко районни управления и превръщането им в участъци де факто намали разкриваемостта на престъпленията, а местните се вдигнаха на протести. 

Причини 

Най-тежко е положението в селата около София, Перник, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен, разкриха криминалисти от ГДНП. По думите им много възрастни хора отиват за лятото на вилите си, а апашите чакат именно това, защото знаят, че ще има какво да оберат.

„Тук не става дума за криминално проявени лица, които влизат в необитаеми имоти. Те вече са обирани по няколко пъти. В последните три седмици се забелязва, че се атакуват къщи, в които пенсионери са се върнали за сезона. Оставят машини по дворовете, както и по-скъпи вещи, лаптопи, както и държат в себе си пари“, обясниха разследващи. 

Схемата 

Рецидивистите правели набезите си нощем или в следобедните часове между 14 и 16 часа. Причината била, че тогава собствениците на имотите спели или пък заради силния пек се прибирали на хлад. „От заложни къщи започнаха масово да ни звънят за откраднати косачки, бормашини и всякакви техники за ремонтни дейности. Оставят ги предимно криминално проявени лица, които са пуснати наскоро от затвора след поредния престой вътре. Взимат по 50-100 лв. и се скриват. Имахме случай на мъж, който за седмица е заложил 4 косачки за по 2000 лв.“, допълниха ченгета. 

Недоволство 

Докато кражбите растат, някои по-малки градове излязоха на бунт срещу реформата в МВР, която определя районното да стане участък. Последните примери са от Шабла, Роман, Стражица, Лозница и т.н. „Рашков нагло излъга! Явно промяната в МВР ще е в посока – по-малко ред и сигурност за гражданите и повече толерантност към престъпността“, заяви областният председател на ВМРО в община Роман Красимир Богданов преди месец. Днес местните обаче споделят, че нищо не се е променило, набезите се увеличават, няма кой да ги пази.

„Нашето населено място е характерно с повече кражби. Защо се бездейства, нямаме идея“, споделиха хората. В Своге, Световрачене и околните на столицата села също са пред бунт заради зачестилите кражби, въпреки че при тях няма свиване на щата на полицаите. „Като цяло ситуацията в Северозападна България е по-тежка. Очакваме през лятото набезите и по морето да започнат“, коментираха криминалисти от ГДНП. 

МВР съветва: Не оставяйте техника на двора

„Не оставяйте техника на двора. Няма значение дали е косачка, уреди за обработване на земята или други устройства. Винаги дръжте лаптопи, таблети и телефони под око, ако излизате и оставяте двора си необезопасен“. Това са само някои от съветите на полицаите, с които се обръщат към хората. От силовото ведомство допълват, че ако някой непознат човек направи силно впечатление с присъствието си и оглежда дадени имоти, да алармират на тел. 112. 

Градоначалникът на Перник след ареста на прокурорския син: Сега взорът ни е към съда 

„Последните месеци и най-вече дни град Перник е подложен на невиждан от десетилетия уличен тормоз от съмнителни лица. Тормоз, в който се пребиват деца и възрастни по най-жесток начин. Полицията бездейства. Перник се страхува. 
Това е недопустимо!”. Това написа в профила си във Фейсбук във вторник вечерта кметът на миньорския град Станислав Владимиров.

Той призова МВР да си свърши работата и да защити хората, защото ОДМВР в града бездействало. Ако откаже, ще излезе на протест с всички хора и ще търси друг вариант за помощ. “Няма да оставя града да бъде сплашван от мутри или деца, които си играят на мутри”, допълва той.

Още рано сутринта вчера от министерството обявиха, че започват акция и пращат униформени в града. „Целта е установяване, задържане и профилактика на лица от активния криминален контингент, набиране на информация за подготвяни или извършени престъпления от общ характер или нарушения на обществения ред на територията на областния град, както и гарантиране на сигурността на жителите”, обясниха от МВР.

Един от поводите е 18-годишен ММА боец Васил Михайлов, син на прокурор. Той е обвинен, че е пребил бившия футболист Румен Андонов и е заплашил жена с убийство. Тъй като е дете на обвинител, местните прокурори си направиха отвод, а Иван Гешев взе под надзор делото. От МВР допълниха, че имат данни за още 3 побоя, които 18-годишният Васил е извършил, включително на полицай. 

„Недопустима е тази агресия. Тя граничи със садизъм. Нямаше как да не реагирам. Моите правомощия не са толкова големи, затова алармирах МВР и написах този емоционален пост. Чухме се днес (б.р. - вчера) с главния прокурор, обвиненията са в София. Сега взорът ни е насочен към съда. Ако няма адекватна реакция, трудно бихме могли да кажем, че живеем в адекватна държава“, заяви пред „Телеграф“ Владимиров.