0

Н ай-големият български торент портал Zаmundа стана жертва на хакерска атака. Тя е осъществена през прокси от Северна Корея, съобщиха потребители в социалните мрежи. Първоначално на екраните на потребителите, които са се опитали да влязат в сайта, се е показвала снимка на Ким Чен Ун, както и линк към сайта breached.

Там са публикувани данните на около 2,6 милиона потребители на „Замунда“.

Пирати

Личните им данни, вĸлючитeлнo имeйли и кeшиpaни пapoли, ce пpoдaвaт във форума на сайта, където е обявена и цена зa цялата бaзa дaнни oт €750.

Личните данни на потребителите бяха пуснати за продан.

 Личните данни на потребителите бяха пуснати за продан.

„След много години на тежък труд дойде време за ZAMUNDA.NET. Най-големият нелегален сайт за пиратски торенти е обект на кибератака“, казват хакерите в съобщение, което се отваря, след като последваш линка. Проследявайки съобщението, се стига до хакер, представящ се с псевдонима shell_exec, който е ударил БГ сайта за торенти. Междувременно хиляди потребители буквално загряха мрежата с гневни коментари и безпокойство за личните им данни и паролите. „Всички системни, база данни и торент файлове са компрометирани и съхранени за бъдеща употреба", допълва хакерът в един от популярните форуми за кибератаки.

Недостъпен

От своя страна администраторите на сайта за торенти написаха в официалната си Фейсбук страница: "Поради хакерски атаки сайтът е временно недостъпен. Моля да ни извините за неудобството. Правим всичко възможно да възстановим работа възможно най-скоро.". През целия ден в събота сайтът остана недостъпен. Вече нахиленият образ на севернокорейския лидер Ким Чен Ун бе премахнат и се мъдреше единствено съобщение на английски, гласящо: „Ще се свържем с вас скоро. Zamunda.NET и Zamunda.CH“. В неделя достъпът до страницата все пак бе възстановен.