С ДВР даде брифинг за свалянето на блокадата на София. Акцията започна след 4,30 ч. тази сутрин. Подробностите за нея съобщи зам.-шефът на охранителна полиция в дирекцията Тони Тодоров.

СДВР даде брифинг за свалянето на блокадата на София. Акцията започна след 4,30 ч. тази сутрин. Подробностите за нея съобщи зам.-шефът на охранителна полиция в дирекцията Тони Тодоров.

"Знаете, че от началото на протестите сме подчертавали, че не са заявени в СОС. Нерегламентирани са. Вече тълкувайки какво значи нерегламентирани, означава, че има акт на гражданско неподчинение. Беше взето решение от временния оперативен щаб да се предприемат действия за въвеждане на ред на трите кръстовища. За тази цел в 4,30 служители на СДВР пристъпихме към трите места, чрез високоговорители, разпоредихме на присъстващите да напуснат пътното платно и да освободят от предмети шосето. Физическа сила беше използвана само срещу едно лице на Орлов мост, което категорично отказа да изпълни заповедта. Беше хванат под мишниците и изведен. 12 са задържани, 8 от тях са в 1 РПУ, те са отказали категорично да напуснат кръстовището, и 3 лица за установяване на самоличност. Ще им бъдат съставени актове и ще бъдат освободени", заяви Тодоров. По думите му има жалба, подписана от 423 души, които искат да им бъде възстановено правото на придвижване.

Не можем да говорим за полицейско насилие, дори не са поставяни белезници. Тодоров беше категоричен, че униформените са били толерантни и са се стремили да осигурят на всички еднакви права и правила. "Снощи сметнахме, че ако останат хората по кръстовищата, това може да доведе до ескалация на напрежението", каза той.

На въпрос къде се намира бусът на майките от "системата", той отговори, че е репатриран на наказателен паркинг на "Подуяне", като жената-собственик ще бъде глобена. Тя твърдяла, че няма ключове.

Тодоров заяви, че има и две жалби в СДВР по повод напрежението на събранието на ГЕРБ. Там работата продължава, има установени лица, има напредък, допълни Тодоров. Запитан какво ще бъде направено, ако има повторен опит да се блокират кръстовища, зам.-шефът на охранителна полиция на СДВР обяви, че това няма да се допуска повече.

МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната.
Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната, допълниха от ведомството.