0

П ротестиращите срещу зеления сертификат в София и депутати от „Възраждане“ се срещнаха със здравния министър проф. Асена Сербезова.

На нея тя обяви, че е против задължителната имунизация срещу коронавируса и че тя трябва да бъде доброволен акт.

"Никоя ваксина не предпазва на 100%. Между 60 и 90% е действието на отделните ваксини, което означава, че на 30% от хората не им действа никаква ваксина, но на останалите 70 на сто от ваксините пазят от тежко протичане", поясни Сербезова.



Недоволните настояват да има работна група, в която да се обърне внимание на всички гледни точки. Те посочиха, че в парламента е останал само Кристиян Вигенин и не е имало кой да приеме недоволстващите граждани. "А уж случайно премиерът Кирил Петков излезе в карантина. Сега няма диалог, вие си подписвате тихомълком новата заповед и никой не дава обяснение на хората. Направете дискусия в професионалните среди, но да е двустранно представителна. Да стане ясно защо има ваксинации, а вълните продължават. Сега ще има пета, шеста и т.н“, коментира депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев.

"Всяка заповед не е просто подписан лист, за който не се анализират последиците. Като член на ЕС ние имам задължение за общностен подход за справяне на пандемията, но това не означава зависимост. Няма да има зависимости докато съм министър. Аз съм гледала държава по държава какви са мерките, от 27 в 24 държави е въведен сертификат за влизане в обществени сгради и помещения", отговори Сербезова.

"Хората са в безсилие от тези конспиративни теории, някои от които се сбъдват пред очите ни. Казаха в Западна Европа, че ако 70% от хората се ваксинират пандемията ще приключи. Хората се ваксинираха, пандемията не свърши. Има ли задкулисни сили, които след шест месеца ще ви наредят, че трябва от определена дата ваксинацията да стане задължителна? Имате ли стратегия кога това ще свърши или хората ще трябва да си слагат четвърта, пета, шеста и тн. дози?", запита ги тя.