0

100 чифта дънки с менте лога на реномирани производители иззеха полицейски служители по време на акция за защита на интелектуалната собственост в центъра на Казанлък. Част от дрехите били изложени на витрината на търговски обект е се предлагали за по 30 лв бройката докато оригиналите се харчат поне 10 пъти по-скъпо.

В хода на проверката от складовото помещение на 22 – годишния местен търговец изскочили 91 комплекта анзуци и тениски с марката на „Пума“ и „Адидас“, част от спортните екипи били намерени в паркиран наблизо лек автомобил.

Притежателят на иззетата стока твърди, че всичко било закупено легално от пазара в Одрин и дори показал касовите бележки. Според него фирмените лога не били еднакви с тези на марковите производители, например наместо „Puma“ пишело PUNA, а наместо Adidas – ALIDAS, което обяснявало и ниската продажна цена на дрехите.

Проверяващите обаче не възприели обяснения и конфискували ментетата.

Ако обвинението издържи пред съда, търговецът може да получи до пет години затвор и до 5 бона глоба. Ако пък се установи, че не му е за пръв път, престоят зад решетките може да нарасне до 8 години, а глобата до 8 бона. И в двата случай конфискуваните стоки трябва да бъдат унищожени.

Юристи с дългогодишна практика в тази област твърдят, че на пръсти се броят случаите някой от търговците на ментета да е бил осъден ефективно, тъй като в съдебна зала ставало ясно, че стойността на конфискуваните дрехи е малка.