0

72-годишният шофьор, който на 13 април около 16,30 часа, уби на пътя в сопотското село Анево 2-годишно момиченце, е карал шкодата си под въздействието на канабис. Това съобщи по време на мярката за неотклонение на Денчо Денчев прокурорът по делото Кичка Пеева-Казакова. 

„Има данни за употреба на наркотични вещества. Обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление, а справка за задграничните му пътувания показва, че пребивава по-често в Чехия, отколкото у нас. Че дори не пребивава на дадения от него адрес в България“, настоя Денчев да бъде оставен зад решетките за постоянно прокурор Казакова.

Тя се позова именно на откритата марихуана при направения му драг тест, а и заради факта, че мъжът повече време през годината живее в Чехия при децата си, то от прокуратурата предположиха, че той може да се укрие. Самият Денчев обаче уточни, че не е пушил канабис, че не пуши изобщо цигари от 2000 година и че най-вероятно е забранената субстанция да се съдържа в лекарствата, които приема за различни свои заболявания. За да бъде изяснен този въпрос, Денчо Денчев е настоял да му бъде взета кръвна проба. Резултатите от кръвния тест обаче към деня на съдебното заседание все още не бяха готови. 

Защитната позиция на Денчо Денчев е, че мястото, където е станала катастрофата, е без видимост и без обозначена пешеходна пътека. Виновният водач пък е оказал съдействие на 53-годишната жена, която е блъснал. 72-годишният шофьор е вдовец и има постоянен адрес в Казанлък, откъдето е тръгнал във фаталния ден. В Чехия живеят децата му и той често ги посещавал. 

Трагедията с бебето стана в късния следобед тази сряда в село Анево в близост до изхода му за село Иганово. На конфликтно кръстовище в селото Денчев блъснал с колата си 53-годишна жена, която носела в ръцете си 2-годишната си внучка и на повод водела кучето си. Момиченцето починало на място, а бабата била откарана с потрошени крайници в болница. 
Според хора от селото, които са станали случайни свидетели на нещастието, бабата е тръгнала да пресича натоварения главен път, като се била спряла на осовата линия. Това подвело вероятно шофьора, който първоначално е натиснал спирачките, но после явно е решил, че пешеходката ще изчака и е бутнал газта. В този момент обаче бабата отново е тръгнала по платното, след което е дошъл и сблъсъкът с автомобила. 

Окръжният съд в Пловдив освободи шофьора от ареста с най-леката мярка за неотклонение – „Подписка“, като обаче му забрани да напуска страната. Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив. Денчо Денчев ще изтърпява мярката си за неотклонение „подписка“ на адреса си в Казанлък. За определението на съда в Пловдив ще бъде уведомена полицията в Казанлък.

От материалите по делото е видно, че му е наложена принудителна административна мярка временно отнемане на книжката до установяване на отговорността, но за срок не повече от 18 месеца. В дългогодишния му опит като шофьор, обвиняемият има регистрирано само 1 нарушение на ЗДвП, за което е наказан с глоба в размер на 20 лева. Според съда не съществува опасност обвиняемият Денчо Денчев да се укрие. Той е посочил адрес както в Чехия, така и  в Казанлък. Като взе предвид обществената опасност на деянието, поведението на обвиняемия непосредствено след произшествието, неговата възраст (72 години), оплакванията за влошено здравословно състояние, както и всички данни за неговата личност, съдът прецени, че следва да му бъде наложена именно мярка за неотклонение „подписка“. Грози го затвор от 3 до 15 години, ако бъде признат за виновен за смъртта на бебето и телесните повреди на бабата.