0

О бвиняем за опит да пренесе нелегално през границата с Турция голямо количество кокаин припадна в съдебната зала, след като чу, че го очакват 8 години зад решетките

Вече осъжданият за шофиране след употреба на наркотици Мариан Събев внезапно пребледнял и се строполил на пода пред смаяните погледи на присъстващите. Наложило се да бъде извикан спешен медицински екип, който го свестил.

Навършилият наскоро в килията 25 години ямболлия бе спипан на граничния пункт Лесово на 16 декември 2020 година. При щателния оглед на леката му кола „Пежо 407%, която била с белгийска регистрация, митничарите намериха 20 пакета кокаин. Тузарската дрога, оценена на над 1,3 млн. лева, била скрита под допълнително поставен метален капак над мястото за резервната гума. Облепените с тиксо пакети пък били брандирани с лога на хранителни добавки, внос от Филипините и Колумбия. Първоначално Събев отричал да знае какво превозва, но след престой в следствения арест решил да сътрудничи с разследващите за да намали наказанието, предвидено в Наказателния кодекс: затвор от минимум 10 години и голяма парична глоба.

Присъдата, постановена от състав на ямболския окръжен съд е в резултат на одобрено споразумение, внесено от защитника му в хода на последното заседание.

Според запознати Мариан Събев бил с изключително лабилна психика, която компенсирал с тренировки във фитнес залите на родния си град. От няколко години младежът бил силно зависим от дрогата, предполага се, че е приел офертата за трафика заради натрупани задължения към доставчици.

Митничарите признават, че превозът на коката от България към Турция ги е изненадал. Предполага се, че с тази пратка е трябвало да бъдат изчистени взаимоотношения между наши и турски престъпни групировки. До последно Събев не е дал смислени показания за начина, по който пакетите са се озовали в автомобила му.