0

С офийска градска прокуратура (СГП) e образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 319 б, ал. 4 във вр. с ал. 1 НК с оглед данни за нерегламентирано използване на софтуер „Pegasus“. Това е станало на 23 февруари 2022 г., съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение. 

В хода на досъдебното производство ще се разследва неправомерно копиране чрез компютърна програма на данни за достъп до информационна система, предназначени да засегнат повече от една информационна система и настъпването на тежки последици от това деяние.

Разследването е възложено на следовател в Отдел „Следствен“ на СГП, се посочва в информацията. Дадени са указания за събиране на доказателства. По делото са приложени документи, изпратени са писма към всички институции относно закупуването и/или използването на софтуер „Pegasus“. 

Предстои да бъдат разпитани свидетели, да се приложат и други документи, да се назначат необходимите експертизи. За резултатите от разследването обществеността ще бъде своевременно информирана.