0

Ф едералният наказателен съд на Швейцария разкри обвиненията срещу банка Креди Сюис (Credit Suisse), в които се твърди, че българската наркомафия е депозирала при тях около 55 милиона франка. В тази връзка държавата иска над 42 милиона франка (40 милиона евро) като обезщетение от банката.

В доклад от 500 страници се твърди, че банката страда от „сериозни организационни недостатъци“ в предотвратяването на прането на пари, съобщиха в неделя от SonntagsZeitung.

Обезщетението е предявено след 14-годишно разследване на пране на пари от продажбата на кокаин. Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от Евелин Банев - Брендо, е внасяла голяма част от 55-те млн. франка ръчно, като парите са носени с куфари. За аферата е помагала служителка на банката, която е българка. Банката заяви, че „отхвърля като безпочвени всички обвинения по този въпрос и е убедена, че бившата й служителка е невинна“, според изявление, изпратено по имейл. "Банката ще се защитава енергично в съда." Делото ще се гледа през следващата седмица във Федералния наказателен съд в Цюрих.

В края на 2020 година от офиса на главния прокурор на Швейцария обявиха, че са приключили дългогодишно разследване, свързано с пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия. Описаната от разследващите схема е действала най-вече в периода между 2004 и 2008 г. От нея става ясно, че Евелин Банев - Брендо и Константин Дишлиев са засичани през 2005 г. да пристигат с куфарчета с пари и винаги са били приемани от чиновничката от български произход Магдалена Тодорова. Дишлиев е показно разстрелян на 14 май 2005 г. в София, а убийството му остава неразкрито и до ден-днешен. До 2008 г. по тази схема в банката е идвал Брендо, както и други лица, чиито имена не се съобщават.

Брендо е женен за Моника, която пък е сестра на вдовицата на Дишлиев Десислава Дишлиева. Двете са дъщери на столичния бизнесмен Александър Добринов - Сашо Бицианото. Две години след смъртта на Дишлиев пък неговата майка бе готова да даде показания срещу Брендо. Но в нощта преди полицейския разпит тя бе застреляна в апартамента си. И това убийство остана неразкрито. Мнозина вярват, че именно Брендо стои зад убийствата на Дишлиев и майка му. Говори се, че двамата не са успели да си поделят незаконно придобитата печалба от кокаина.

Кокаиновият крал с турско тескере

Соченият от МВР за кокаиновия крал на Европа Брендо вече притежава и турски паспорт. Неотдавна стана ясно, че Евелин Банев е украински гражданин и като такъв не подлежи на екстрадиране в Европейския съюз. Брендо се издирва с червена бюлетина от Интерпол и бе задържан миналия септември на паркинг в Киев, но по-късно украинските власти го освободиха. Турският вестник „Бакъркьой“ твърди, че Брендо е получил тескере срещу 305 хиляди долара, които платил на бизнесмена Мустафа. Мъжът е сочен за собственик на петролна компания, а парите за паспорта на Банев дошли през фирма от Дубай. Намесено е и името на Симо Карайчев, който е брат на Брендо и беше подсъдим с него за пране на пари от наркотрафик в България. Според източниците на “Бакъркьой” Банев е упълномощил Карайчев да го представлява в Турция. Братът дори бил регистриран като клиент в една от адвокатските колегии в Истанбул.