0

С лед серия от отлагания по различни причини (заболяване на обвиняемата, липса на защитник, болест на съдебен заседател и др.) дело срещу задигнала от сметките на търговска банка служителка най-после ще започне, става ясно от сайта на старозагорския окръжен съд.

Там е уточнено, че по НОХД № 2331/2021 г. с единствен обвиняем  Кица Райчева има насрочено разпоредително заседание на 25 май. Срещу Райчева е  повдигнато обвинение , че в периода от 28.07.2016 г. до 21.05.2018 г. като длъжностно лице в банка, в условията на продължавано престъпление, на 21 пъти присвоила чужди пари на банката - сумата от 454 196,00 лева.

Крупната кражба беше разкрита след внезапна ревизия в банката, проверяващите не повярвали на очите си когато установили схемата за посегателството.  

Цели 21 пъти жената използвала неистински документи: нареждания, разписки и вносни бележки, като създала привидно впечатлението че касиерката уж тегли и веднага след това внася в касата крупните суми, като по този начин успявала да заличи следите.

Запознати с хода на досъдебното производство обясняват че жената предавала парите на  сина си Иван Д., развиващ в близката Нова Загора частен бизнес, свързан с отглеждане на ездитни коне. Междувременно обаче бизнесът му съвсем закъсал и се стигнало до разпродажба на ипотекирани от него имоти.

От края на м.г. Райчева е с мярка за неотклонение „домашен арест“ и има поставена проследяваща гривна. Тя е настанена в имот на съпруга си, който се намира в частно лозе край миньорското градче, поради липса на финансови възможности е пожелала да й бъде назначен служебен защитник.

Обвинението е по член 203 ал. 3 във връзка с член от 202 ал. 1 от НК и предвижда минимум 10 години престой зад решетките на женския затвор в Сливен. Известно снизхождение относно срока може да има само ако задигнатите суми бъдат възстановени, което е много малко вероятно, коментират юристите.

Междувременно продължава да тъне в мъгла делото срещу задържаната на 18 февруари 2019 година новозагорска банкерка Биляна Манчева, която е обвинена за неправомерно изтегляне на над 425 000 лв от сметка на клиенти. Младата жена е на свобода след като изтекоха всички възможни срокове за стоенето й в ареста.