0

Б лизо 180 дела с фактическа и правна сложност, в по-голямата си част знакови за правосъдието у нас,  които все още са висящи, буквално увисват след закриването на специализираното правосъдие, показа проверка на „Телеграф“. 

Съдебни процеси като мегаделото КТБ и ред други, свързани с престъпни групи за разпространение на наркотици, трафик на хора и тероризъм, ще зациклят при новото преразпределение. В това са категорични редица магистрати, познаващи материята и спецификата на тези процеси, водени досега в спецсъда. Сред тях са дела за знакови престъпни групи като тази на Сако, бандата с Чуковете, групата на Йоско Костинбродския, а също и за политици – едно от най-нашумелите е срещу Нено Димов за водната криза, което е съвсем в начална фаза. Има ред дела срещу кметове и други някогашни служители от държавната власт като Петър Харалампиев – Бате Харо. 

Сред другите дела са известните подсъдими за данъчни закононарушения в особено големи размери като Николай Банев и Ветко Арабаджиев, както и Миню Стайков и доста други, в това число и десетки проведени незаконни групи. При големите престъпни групи проблемът е, че са от по дузина подсъдими, а често техният брой надхвърля дори 20.

Делото КТБ например е с 18 подсъдими, води се задочно срещу банкера беглец Цветан Василев, а разпитаните досега свидетели са едва трима. Подобно е положението и с ред други дела, някои от тях известни на широката публика, други твърде специализирани и не чак така популярни. Мнозина магистрати се опасяват, че опасни престъпни групи и дела свързани с милиони, могат да се обърнат така, че в крайна сметка провинилите се по тях да се разминат безнаказани. 

Започналите дела в Специализирания наказателен и Специализирания апелативен съд ще се довършат от Софийския градски и Софийския апелативен съд. На Софийския градски съд, като първа инстанция, са подсъдни делата за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет, както и делата за престъпления против републиката.

От компетентността на СГС са и делата на Европейската прокуратура. Делата, на които все още не е даден ход по същество, ще бъдат прехвърлени на компетентните прокуратури и съдилища в седемдневен срок от влизането в сила на промените в ЗСВ. Това неминуемо ще натовари и без това свръхнатоварените софийски съдилища.

Запазването на сградата на Спецсъда на улица „Черковна“ 90, която ще продължи да се използва до приключването на тези дела, не е от особено значение, ако изключим факта , че поне съдии и прокурори няма да се бутат в отеснялата и от преди закриването на спецсъда Съдебна палата. Преди специализираните съд и прокуратура да се настанят на „Черковна“ 90 там до 2012 година постройката беше централа на ДАНС. 

Други от делата няма да са в София, тъй като ще има спор за подсъдността им. Сред най-известните са делото „Сарафово“, което е висящо. А в досъдебната фаза  да вземем за пример, в случай че се стигне до дело против кмета на Несебър, който се проверява от Специализираната прокуратура, то ще бъде в Окръжния съд в Бургас.

Трите досъдебни производства против Васил Божков обаче ще се доразследват в градската прокуратура. При това състояние няма условие на закона прокурорът да остане същият за разлика от правосъдния състав, който е почнал да гледа делото. Главният прокурор Иван Гешев вече обяви, че ще атакува пред Конституционния съд закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, което може сериозно да забави процедурите по преназначаването на магистрати, а от там и делата за организирана престъпност и корупция.

Отделно е необходимо в 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура. В голямата си част тези магистрати идват от районни съдилища в провинцията, което допълнително усложнява нещата. 

В 30-дневен срок пък от изтичането на предходния срок съдийската колегия на ВСС трябва да приеме решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд.

Същото се отнася и за Прокурорската колегия. Всички тези срокове обаче не спират давностните срокове, съответно с леки врътки на адвокати и използване на вратички в закона голяма част от подсъдимите по знакови дела имат шанса да се измъкнат от Темида. 

Разпитаха само трима от над 50 свидетели по КТБ

Мегаделото КТБ тотално блокира още от миналата есен и така и не успя да продължи дори след края на пандемията. В хода на процеса пред спесцъса бяха разпитани едва трима от ключовите свидетели. Делото пък бе многократно отлагано заради COVID, тъй като редица от подсъдимите и техните адвокати се натръшкаха. Последният опит бе през есента, но се оказа, че в залата се събират над 30 души – 17 подсъдими, техните адвокати и представители на медиите. Така процесът постепенно започна да забавя скорост.

Опитите делото да не се провали бяха дори и със специално направена 10 зала, станала известна като "Зала КТБ" в сградата на спецсъда. Съдия Виржиния Петрова направи всичко необходимо да разпита повече свидетели, но това се оказа невъзможно. Тъй като освен прокуратурата, право да им задават въпроси имат адвокатите и защитата, а те са неимоверно много. Делото сега ще продължи в Софийския градски съд, а кога и как това ще стане, не е ясно. Също така и дали въобще някога ще завърши или бившият банкер ще успее да се спаси от присъда по давност.