0

Ч етирима души са с повдигнати обвинения след специализираната акция в Бургас, която се проведе в сряда. Установено е, че те са принудили друго лице да поеме дълг за 1200 лева на месец, За целта го заплашвали с бой, съобщиха от прокуратурата и МВР на съвместна пресконференция.

Всеки един от обвиняемите е имал определена роля. Единият бил подбудител, другите двама са били извършители, а четвъртият – помагач.

Подбудителят е обвинен и заради това, че прннудил друг човек да купува от него и да продава наркотици, заплашвайки го с обезобразяване и палеж на колата му.

Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас и старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР – Бургас обясниха, че обвиняемите са осъществявали престъпната си дейност в две насоки.  Откривали са лица, продаващи малки количества наркотични вещества, които чрез нанасяне на телесни увреждания, тормоз и заплахи са принуждавани да продават наркотици в полза на обвиняемите. По отношение на други лица са налагали парични санкции, тъй като те не са успявали да им се издължат от продажба на предоставени им за пласиране наркотични вещества. Стойността на така наречените „глоби“ е надвишавал значително дължимите суми.

Обвиняемите са  действали основно на територията на град Бургас, а сред пострадалите от действията им е имало и непълнолетни лица.

Двамата допълниха, че при престъпленията с предмет наркотични вещества съществува предлагане и търсене. В тази връзка те отправиха призив към родители, учители и към цялата общественост да положи максимални усилия, за да може да бъде ограничено търсенето в този своеобразен пазар, който все повече се разширява.

По отношение на трима от обвиняемите е внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Очаква се Районен съд-Бургас да го разгледа в свое заседание по-късно през днешния ден.