0

М ВР подпуква криминалния контингент, като всеки бандит с досие ще бъде викан в полицията и предупреждаван да не обира украинците, спасили се у нас от войната. Това е записано в специална инструкция, която от вчера беше спусната до абсолютно всички областни дирекции на полицията и всяко районно управление в страната. 

Автор на документа е главният секретар на МВР Петър Тодоров, заявиха от силовото ведомство пред „Телеграф“. Още по обяд инструкцията беше спусната до всички служители. 

Документът на Тодоров е в две посоки. Едната е насочена към действията на крадците. Контингентът да се профилактира и да се извършва активна превантивна дейност спрямо него, е записано в него. Това означава, че полицаите от дадено РПУ например трябва да извикат всички апаши, които живеят под този район и да им бъде проведена беседа. На нея те трябва да бъдат предупредени да не крадат от украинците. „Полицаите да наблюдават контингента за това дали са замисляли или подготвяли извършване на престъпления, свързани със собственост на украински граждани“, пише в инструкцията. 

Втората посока в документа засяга работа на ченгетата със самите бежанци, които са основно жени с малки деца. Разпоредено е на служителите да ги учат на „безопасно поведение“ и да избягват „криминогенни ситуации“, се отбелязва в документа на Тодоров. Най-вече обект на посегателства в последно време стават леките автомобили на бежанците. Само преди седмица във Фейсбук млада майка алармира, че във Варна са свалени регистрационните табели на няколко автомобила, което представлявало голям проблем.