0

Б ългария бе замесена от сръбски медии в подготовката на атентат срещу президента Александър Вучич. В обширен материал белградският вестник „Ало“ съобщава, че „снайпер чакал в България“ Вучич.

Според изданието пушката трябвало да стигне тайно до Белград, за да се даде на наемник от Чечения, който да извърши покушението.

Убийството на Вучич било планирано за този месец, а подготовката му е организирана от черногореца Радое Звичер, един от лидерите на наркотрафика. Съдействие му оказвал друг голям местен кримигерой - Мики Плави - Дебелия.

Причината е разбит наскоро голям канал за наркотици и конфискацията на 500 кила кокаин от сръбските власти. Преди седмици сръбският вътрешен министър Александър Вулин заяви, че престъпна групировка подготвя атентат срещу Вучич, като уточни, че сведенията са постъпили от страна - членка на ЕС чрез Европол. П

ремиерът на страната Ана Бърнабич допълни картината, казвайки, че покушението е било планирано за февруари, а сигналът е получен на 14 януари. Звичер е лидер на страховитата банда „Кавчани“, която действа на територията на бивша Югославия и се занимава с наркотррафик и поръчкови убийства. Още миналата година Черна гора издаде международна заповед за арест на Звичер заради съмнения, че в колаборация с още двама души е извършил жестоко убийство.

Според информации на сръбски медии обаче Звичер е в Южна Америка или в Косово. Сръбският вътрешен министър обяви също така, че Звичер не работи сам по покушението, а има "политически шеф", който е "част от структурите на властта на някоя от близките ни държави" и "вече десетилетия ръководи хора, подобни на Радое Звичер".

Звичер и бандата му често си уреждат мръсния бизнес чрез поръчкови убийства, пишат сръбските медии. Освен дрога бандата продава и оръжия, които укрива в склад край Братислава, Словакия, държан от Филип Врзич, дясна ръка на Звичер. Пушкалата обаче наскоро са били открити от словашката полиция.

Един от снайперите обаче е пратен до България, откъдето чеченецът с инициали М.Б. трябвало да я вземе и внесе в Сърбия. Според изданието „Ало“ чеченецът е поискал заплащане с кокаин, а не кеш. Причината била, че се очаквало цената на белия прах да се повиши на черния пазар.