0

З ачестяват набезите на крадци в столичния квартал „Горна баня“. За това алармираха жители на квартала.

В четвъртък вечерта е имало два опита на недоброжелатели на оберат жилища в квартала. Родителите на Десислава Илиева са били посетени от крадец, докато гледали филм в хола си.

„През нощта майка ми ми звъни по телефона, за да ми разкаже историята. В хола са били с баща ми гледайки телевизия. Баща ми е заспал, докато върви филма, а майка ми се е напрегнала от по ирония страшния филм, който са давали. По едно време е започнала да чувства как някой стои някъде зад нея. Решила е да го игнорира, докато не чула издайническата дъска на паркета, която е скръцнала, изобличавайки крадеца. Майка ми бавно е станала от дивана и се е обърнала, виждайки човек по средата на хола. В момента, в който я вижда, въпросният се върнал назад и избягал от където е дошъл. В следващата секунда майка ми веднага грабнала телефона и звъннала на сота и полицията, които дошли в рамките на минути. За жалост крадеца отдавна е избягал“, разказа пред „Телеграф“ тя и допълни, че родителите й не за първи път са станали жертви на крадци.

„Когато родителите ми се нанесоха в къщата преди няколко години, крадци бяха влизали докато няма никой. Бяха обърнали всичко надолу с главата, бяха взели всякакви неща, които са им се сторили ценни. Въпросните крадци са били толкова нагли, че дори бяха изровили някакви шоколади от шкафовете и си бяха похапвали най-спокойно. Намерихме опаковки от изядени шоколади. Цялата къща беше в кални стъпки, а всичките ни лични вещи бяха разпръснати по пода, чекмеджетата извадени, нищо не беше на мястото си. Бяхме благодарни, че не сме били вкъщи когато са влезли, но чувството което остана тогава беше ужасно. Чувството, че някой така е нарушил личното ти пространство, влезнал е в дома ти - място където трябва да се чувстваш защитен и спокоен, чувството е просто ужасяващо“, сподели още Илиева.

В жилището има аларма, но тя не е била пусната в момента на влизането на крадеца. Той е влязъл в жилището от втория етаж, след като успял да отвори прозореца без никой да го забележи.

Обирджии са влизали в жилищата и на други жители на квартала, докато те са си били вкъщи.

Къщата на Стефан Георгиев и семейството му е била разбивана от крадци поне 10 пъти. Първият път те откраднали десетина машини, които баща му докарал от чужбина. В момента жилището не е обитаемо и това дава кураж на апашите.

„Все така зимно време тършуват. Бащата е пускал поне 5 жалби в Шесто районно управление, но ефект абсолютно никакъв“, разказва още Георгиев.

Той си спомня също така, че преди време апаши са задигнали и двуметров хладилник от дома на съседите им.