0

Д ва ромски клана се сбиха и стреляха пред Съдебната палата в Пловдив. Мелето стана след съдебно дело за привременна мярка на бебе малко след 16 часа във вторник.

Два ромски клана се сбиха и стреляха пред Съдебната палата в Пловдив. Мелето стана след съдебно дело за привременна мярка на бебе малко след 16 часа във вторник.

„Много страшно беше. В момента, в който чух стрелбата и ми замириса на барут, избягах“, каза за Телеграф адвокат Снежанка Почева. Тя е била защитник на една от страните по делото за привременната мярка. Неин клиент е бил бащата на бебето. Съдът присъдил детето, което е на 1г. и 6м. на майката. Екшънът е станал веднага след делото пред Съдебната палата, в близост до пешеходния светофар на бул. „Шести септември“.

„Аз не видях кой стреля, но беше много страшно. Само след като ми замириса на барут и избягах. Буквално. Тези, които нападнаха моите клиенти, бяха над 30 човека. Ама много бяха. Ние стояхме отстрани на съда и си говорехме. Казах на моите клиенти да отидем в кантората да им обясня след делото и стана мелето“, разказва адвокат Почева. Близките на момичето, която е майка на бебето и на която съдът временно й присъжда правата над пеленачето, стояли близо до пешеходния светофар. „Казах на моите клиенти да останем на мястото си, за да могат близките на момичето да си тръгнат, тъй като и ние трябва да пресечем на светофара. Предложих им да останем още няколко минути на място, за да няма никакви съприкосновения с роднините на майката. И както си стояхме и си говорехме, изведнъж от другата група нещо казаха на ромски език. Какви думи си размениха, не знам, защото не разбирам езика им“, обясня ексклузивно пред Телеграф Снежанка Почева. Веднага след разменените фрази на ромски език, групата роднини на майката тръгнали срещу тези на бащата. „Изведнъж стана патакламата, гърмежи, юмруци, ужасно беше“, казва още известната юристка.

По думите й делото е било за привременна мярка на детето и съдът го е присъдил на майката. „Аз обяснявах на бащата, че това са привременни мерки, че още решение няма. Дядото на детето е удрян по лицето и на врата има една рана, но не знам от какво е раната. Дали е от пистолета. То беше страшно. Аз съм добре. Никой не очакваше такова нещо. Колегите ми на другата страна също са изплашени. Не съм предполагала, че роднините на момичето са толкова агресивни. Хем го дават на тях, хем те тръгват срещу нас. Нещо си казаха на техния език, след което стана мелето“, обяснява адвокат Почева.

Свидетелите на екшъна пред съда са се обадили на 112 и на мястото моментално са били изпратени патрулки. Районът е бил отцепен от полицията. Стрелбата пред Съдебната палата в Пловдив е буквално на метри от централната сграда на Областната дирекция на полицията. ОД на МВР в града на тепетата се намира на няма и 50 метра от Съдебната палата.

От пресцентъра на полицията в Пловдив потвърдиха за случилото се. Оттам обясниха, че два ромски рода, които са били на съдебно дело, са се скарали пред съдебната палата. В момента /б.р. около 16,30 часа на 22.03.2022г./ има полицейски екипи и се изяснява ситуацията. По първоначални данни един от участниците е стрелял с газово оръжие, няма пострадали, уточниха от полицията.