0

Т емида погали с условни наказания седем звезди като шеф Андре Токев, изловени да карат пияни. В последните няколко години няма нито една известна личност в България, която да е вкарана в затвора за алкохолно провинение на пътя, показа проверка на „Телеграф“.

Потърсени за коментар, повечето знаменитости призоваха да не се шофира след употреба на алкохол, но изпитваха явно неудобство от миналите си провинения и отговаряха твърде лаконично. „Моля ви, моля ви, нямам какво повече да кажа“, сподели актьорът Явор Бахаров, сгащен пиян и друсан преди време в Банско. Колежката му Елена Петрова пък възкликна емоционално: „Не бих си позволила да давам съвети. Това е ужасна ситуация“. На въпрос как ще коментира изцепката на Токев, звездата от „Стъклен дом“ заяви: „Всеки си има глава на раменете. Не си позволявам да кажа нищо“.

Андре Токев беше изловен в неделя вечерта с 1,9 промила алкохол в кръвта да шпори с мощния пикап мерцедес на джанти и спирачни дискове. Кръвният анализ показа, че е бил с 1,79 промила огнена течност в кръвта. Съдът го пусна под гаранция от 3000 лв., въпреки че е в условията на рецидив, тъй като през 2019 г. отново е бил хванат да кара пиян с 1,6 промила в курорта Златни пясъци.

В почти същата ситуация беше актьорът Явор Бахаров, спипван два пъти да кара пиян. През 2016 година е осъден от Бургаския районен съд за шофиране в нетрезво състояние. Присъдата му е условна. През октомври 2020 г. той повторно беше заловен от катаджиите фиркан, този път в Банско. Тричленен състав на Окръжния съд е преценил, че по отношение на подсъдимия актьор е налично основание за приложение на условно осъждане, тъй като той е реабилитиран по право по отношение на предишните си осъждания, мотивираха се при произнасянето на присъдата му през юни 2021 г. Срокът на условната присъда е в средния размер, предвиден от закона, а според съдебния състав продължителността ще изиграе положителна роля върху нагласите на подсъдимия да спазва закона.

В края на 2019 г., но в друг зимен курорт – Боровец, бе спипан след няколко чаши вино да управлява автомобил и евродепутатът Ангел Джамбазки. На въпрос как ще коментира изцепката на Токев, той отговори: „Какво повече да направи човекът. Той сам като не е разсъждавал какво прави, позиция и да има, и да няма, все тая. В крайна сметка не искам да коментирам, ще се въздържа. Всеки си има глава на раменете“, заяви политикът.

Преди близо две години Джамбазки обясни по повод собствената си изцепка: „Не се чувствах пиян. Изпих няколко чаши вино. Направих неправилна преценка на собствените си възможности“ и изрази съжаление за случилото се. Евродепутатът бе глобен с 1000 лева и остана 12 месеца без шофьорска книжка. Отнеха му и 10 контролни точки. Първоначално пробата от направения му тест с дрегер показала 1.55 промила, което провинение се наказва със затвор. Резултатът от кръвната му проба обаче отчете 1.08 промила алкохол.

Чернокосата красавица от „Стъклен дом“ Елена Петрова пък беше закована преди десет години зад волана с 1,3 промила алкохол в кръвта. Тя била спряна при рутинна проверка пред актуалното тогава столично заведение „Планет“ зад храма „Св. Александър Невски“ на 18 април 2011 г. Според свидетели актрисата била на купон, пила червено вино и уиски. Около полунощ обаче седнала зад волана на ауди, собственост на частна фирма. Въпреки че кръвната й проба отчела 1,2 промила, Петрова не е задържана в ареста до 24 часа, както повелява разпоредбата. „Ние сме като всички нормални хора и за нас няма извинение, когато сгрешим. Затова казах на полицаите да ме проверят така, както всички останали. Ще бъда глобена с акт, както си е редът“, коментира тогава актрисата и също изрази съжаление.

Каскади

Покойният й колега Иван Ласкин бе поредният хванат в крачка с алкохол водач на МПС. Ласкин бе спипан след проверка на 8 март 2016 г. Качил се на джипа си „Тойота“, паркиран близо до култовия бар край Военния клуб. Минути по-късно е спрян от патрул на КАТ. Тогава Ласкин коментира: Не съм пил вино. Пих боза в барчето“, но по-късно си призна и се зарече никога вече да не близва алкохол.

ТВ продуцентът и шоумен Иван Христов също бе сред популярните лица, заловени след употреба на алкохол да пренебрегват закона и да карат. Христов дори направи каскада, като се блъсна в боклукчийски камион със своя „Ситроен Берлинго“ по малките часове на 4 август 2008 г. Тогава дрегерът отчел 2,25 промила в издишания въздух, но по-късно кръвната проба се оказа далеч по-малко и така звездата се отърва с условна присъда и тригодишен изпитателен срок. Потърсен няколко пъти вчера за коментар, Иван не вдигаше мобилния си телефон.

Мостът

Категорично мълчание запази и друго познато лице от телевизионния екран – Цветан Николов, познат с прякора Цецо Тотото. Той също катастрофира, но много по-тежко, в уличен стълб на моста „Чавдар“ в София. Тогава той заемаше поста на зам.-шеф на Народния театър и тв водещ. Николов отнесе 11-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок, след като в края на август 2018 г. буквално отсече стълб със спортен автомобил, който управлявал с бруталните 2,7 промила алкохол в кръвта.

Съчувствие

През април 2019 г. пък генералният директор на БНТ Константин Каменаров се раздели с поста си, след като Софийският градски съд потвърди изцяло първоинстанционната му присъда, с която телевизионерът бе признат за виновен в това, че е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта. Пред магистратите той обясняваше, че е изпил чаша уиски и се наложило да шофира поради извънредни обстоятелства, тъй като трябвало да прибере жена си. Оправданието му обаче не мина.

Запитан как ще коментира изцепката на шеф Токев, ексдиректорът на БНТ заяви: „Всичко трябва да се спазва и да се внимава. Човек трябва да пази останалите. Това са неща, с които човек не бива да се гордее, но трябва да се внимава. Освен това искам да ви кажа, че хората трябва да се ваксинират. Ето, аз съм прекарал ковид и съм се ваксинирал. Моля се всички да го направят, за да предпазят и нас и себе си, това е по-интересно, отколкото случката на Андре. Аз, ако съм на негово място, ще издам книга в този си период. Тя ще бъде бестселър. Истински му съчувствам и да не дава Господ“, допълни Каменаров.

Мануела все още не говори след ада със Стависки

Маниела Горсова направи 32 години на 2 ноември. Младата жена продължава да е в тежко състояние, не може да ходи, нито да говори. Тя вече 14 години е в будна кома, след като на злополучния 5 август 2007 г. световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки блъсна пиян с джипа си „Хамър“ автомобила, в който пътуваха Мануела и приятелят й Петър Петров. Младежът загина, а 18-годишната Мануела бе премазана, но оцеля по чудо и вече десетилетие е в будна кома.

Инцидентът стана на един от завоите край река Ропотамо, близо до Приморско, придобил по-късно прозвището Завоя Стависки. Мануела прекарва дълго и скъпо лечение в клиника в Израел, след което рехабилитацията й продължава у нас. През 2009 г. Върховният касационен съд определи окончателно на Стависки наказание от 2 години и 6 месеца условно с 5-годишен изпитателен срок. Съдът присъди 100 хил. лева за всеки от родителите на починалия Петър Петров и 90 хил. лв. за Мануела Горсова.