0

Б ургаската прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу готвача Деян Дичев по зловещия случай със зверски убитите и  разчленени хора.

Процеса срещу него тръгва в началото на следващата година, като се очаква съдът да насрочи първото съдебно заседание до края на януари.  Дичев, прочул се като "дясна ръка" на серийния убиец Станимир Рагевски е спомогнал на убиеца да избегне наказателно преследване за две доказани екзекуции, а след това му помогна да заличат следите от престъпленията и да укрият разчленените и натъпкани в бидони тела на 28-годишният Юмер Мехмед и на 47-годишната брокерка Теодора Бахлова.

Готвача  застава на подсъдимата скамейка по три различни обвинения - за лично и вещно укривателство, за притежаване на незаконно огнестрелно оръжие и за наркотици. Последното обвинение е ново и досега не беше афиширано от прокуратурата. Оказа се, че още през август при претърсването на стопанисвания от готвача "Вип клуб", полицаите са открили не само пистолета,  но и дрога. Става въпрос за противозаконно държане на 5 гр. кокаин и над 6 гр. коноп. В ресторанта му бе открито  оръжието, с което са застреляни Бахлова и Юмер и 13 патрона. Пистолетът е бил със заличени номера и скрит в тръбата на климатичната инсталация на заведението.  Разследващите не успяха да открият доказателства за предварителен сговор между Станимир Рагевски и Деян Дичев, затова и готвача ще бъде съден по по-лекото обвинение само за лично и вещно укривателство, вместо за съучастничество и помагачество.  Съмненията, че той е участвал в убийствата останаха недоказани, след като Рагевски отказа да говори и да разкрие дали между двамата е имало споразумение преди жертвите да бъдат убити. По трите повдигнати обвинения Деян Дичев може да получи най-много до 8 години затвор, след кумулация.  Според обвинителния акт, престъпното деяние, за което е обвинен Дичев, се изразява в заличаване на следите от убийствата, укриване на вещите на пострадалите, труповете, оръжието и куршумите, с които е отнет животът им. То е квалифицирано по чл.294, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК, тъй като е извършено при условията на продължавано престъпление. Дичев е прикрил както фактическото осъществяване на убийствата, ката  и техният извършител. От прокуратурата уточниха, че престъплението е осъществено за времето от 29.10.2020 г. до 27.08.2021 г. в гр. Бургас, което означава че готвача Деян  се е заел да заличава следи, веднага след убийството на брокерката Теодора Бахлова, изчезнала именно на 29-ти октомври миналата година.  Разплитането на двете злокобни саги започна едва на август тази година, когато по същия мистериозен начин изчезна и криминално проявения Юмер Мехмед. Именно Деян Дичев беше човекът, който заведе криминалистите до тресавището край кв. Горно Езерово, в което бяха скрити торбите с разфасованите части от тялото на Юмер. Седмица по-късно Дичев показа и точният парцел в бургаските гробища, в който бяха заровени останките на Бахлова, а други части от нея пък се оказаха в канализацията пред кооперацията в която живее  готвача. Разследващите разкриха ужасяващи подробности за убийството на брокерката. Разчлененото й тяло е било натъпкано в бидони и залято със сярна киселина. В това състояние тялото й е било местено из центъра на Бургас от едно помещение в друго и държано три месеца преди останките й да бъдат заровени в траурния парк.  Балистичните експертизи са доказали, че пистолетът открит в стопанисвания от Дичев ресторант е оръжието с което е екзекутиран Юмер. Според неговите признания, оръжието и куршумите получил от Станимир Рагевски, който го инструктирал да ги скрие.

Като физически извършител на двете брутални убийства е сочен Станимир Рагевски. Срещу него са повдигнати обвинения, но все още няма внесен обвинителен акт в съда.

.Деян Дичев

 .Деян Дичев